Οι στοιχηματικές εταιρίες προετοιμάζονται για απώλειες εκατομμυρίων

Μία από τις μεγαλύτερες εταιρίες που σχετίζονται με τη βιομηχανία του στοιχήματος, η Βρετανική GVC Holdings, έκανε μία αξιολόγηση για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στον κλάδο η ξαφνική διακοπή και ακύρωση αθλητικών γεγονότων. Το συμπέρασμα στο οποίο έφτασαν οι υπεύθυνοι της εταιρίας στην οποία ανήκουν οι Bwin, Sportingbet και Vistabet, είναι ιδιαίτερα απογοητευτικό: το κόστος μπορεί να φτάσει σε αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια λίρες.

Αυτή τη στιγμή, οποιαδήποτε πρόβλεψη σχετικά με τη πορεία των αθλητικών διοργανώσεων γενικότερα είναι πολύ δύσκολη, μαζί με αυτά φυσικά πάει και το στοίχημα. Αυτό που είναι σίγουρο, είναι ότι η πανδημία θα έχει πολύ δυσάρεστες παρενέργειες στα οικονομικά των στοιχηματικών.

Έτσι, οι ειδικοί της GVC Holdings προχώρησαν σε μία πρόβλεψη για το πόσα θα μπορούσαν να καταλήξουν να χάσουν με βάση τρεις προϋποθέσεις, οι οποίες σιγά σιγά έχουν αρχίσει να εκπληρώνονται. Οι υπολογισμοί τους έγιναν υποθέτοντας ότι το Euro 2020 θα αναβληθεί για το καλοκαίρι του 2021 όπως κι έγινε, και ότι τα ποδοσφαιρικά παιχνίδια θα επιστρέψουν φέτος, όχι όμως πριν τον Ιούλιο. Επίσης, υπολόγισαν και ότι οι ιπποδρομίες, που είναι ο ακρογωνιαίος λίθος του στοιχήματος στην Αγγλία, θα αναβληθούν ή θα πραγματοποιούνται χωρίς θεατές για αρκετούς μήνες, κάτι που θα κόψει ακόμα περισσότερο τα ήδη μειωμένα έσοδά τους τα οποία έχουν δεχτεί χτύπημα και από το κλείσιμο πολλών επίγειων καταστημάτων τους σε Βέλγιο και Ιταλία.

Ποιο είναι λοιπόν το τελικό ποσό που κατέληξαν ότι θα χαθεί; Το συμπέρασμα που έφτασαν λοιπόν είναι ότι μέχρι τον Δεκέμβριο του 2020 θα έχουν χάσει από £130 έως £150 εκατομμύρια, αρκετά ισχυρό πλήγμα ακόμα και για έναν μεγάλο όμιλο όπως η GVC. Και αν ένας κολοσσός όπως αυτή πρόκειται να υποστεί τόση ζημιά, τι θα γίνει με τις μικρότερες στοιχηματικές;

Στην Ισπανία για παράδειγμα, που τόσο έχει χτυπηθεί από τον Κορωνοϊό, οι υπεύθυνοι των εταιριών έχουν σαστίσει. Η Ένωση Διαδικτυακών Τυχερών Παιχνιδιών (με τις Bet365, William Hill και Betfair να συμμετέχουν ανάμεσα σε άλλες) είπε ότι θα πρέπει να εξασφαλιστεί η διεξαγωγή νέων αθλητικών γεγονότων και να συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα των στοιχηματικών.

Ο εκπρόσωπος μίας από τις στοιχηματικές σημείωσε επίσης πως αν και προσπαθούν να καλύψουν όχι και τόσο γνωστές διοργανώσεις, αυτό δεν θα έχει μεγάλο αποτέλεσμα καθώς οι παίκτες ποντάρουν στις λίγκες που έχουν συνηθίσει, οπότε το στοίχημα σε νέα γι’ αυτούς πρωταθλήματα δεν θα είναι πολύ εύκολο.

Δεν θα είναι όμως μόνο για την Ευρώπη μια δύσκολη περίοδος στοιχηματικά. Το Λας Βέγκας έχει επενδύσει σημαντικά ποσά, χρόνο και προσπάθεια για να φτάσουν σε μία τουλάχιστον εν μέρη νομιμοποίηση του στοιχήματος στη χώρα. Για να συνοψίσουμε το παραπάνω, ο Joe Asher, CEO της William Hill στις ΗΠΑ, δήλωσε στην Washington Post ότι η εταιρία του το Σάββατο 14 Μαρτίου έλαβε μόλις το 20% των συνηθισμένων κερδών της. Επίσης ανέφερε πως με την έλλειψη των δημοφιλών διοργανώσεων, οι στοιχηματικές έχουν αναγκαστεί να αλλάξουν τον τρόπο που λειτουργούν ώστε να προσελκύσουν το ενδιαφέρον των παικτών. Η στροφή στα Esports είναι μία από τις αλλαγές που έχουν κάνει, καθώς πολλά από τα events σε αυτά μπορούν να διενεργηθούν παρά τους περιορισμούς.

Όπως και να ‘χει, τα οικονομικά των στοιχηματικών λίγη σημασία έχουν μπροστά στον πόνο που έχει προκαλέσει ο Κορωνοϊός, ωστόσο γράφοντας και ασχολούμενοι με το αντικείμενο, οφείλουμε να δούμε και επιπτώσεις της πανδημίας δευτερεύουσες μπροστά στην υγεία μας. Πάνω από όλα πρέπει να παραμείνουμε ασφαλείς, κρατώντας και όλους τους άλλους ασφαλείς, ελαχιστοποιώντας τις επαφές μας.