Πως υπολογίζεται η γκανιότα

Η γκανιότα είναι το πρώτο που πρέπει να γνωρίζει ένας παίκτης του στοιχήματος όταν πρόκειται να αποφασίσει σε ποια από τις στοιχηματικές εταιρίες που υπάρχουν θα παίξει, ώστε να αυξήσει τα μακροχρόνια κέρδη του. Τι είναι λοιπόν η γκανιότα; Πως υπολογίζεται η γκανιότα; Και τι εννοούν οι στοιχηματικές όταν λένε 0% γκανιότα;

Η χαμηλότερη γκανιότα ευνοεί τον παίκτη ενώ η υψηλότερη μπορεί να του στερήσει μέρος των κερδών ή ακόμα και του κεφαλαίου του. Είναι λοιπόν σημαντικό να γνωρίζουμε πως γίνεται ο υπολογισμός της γκανιότας των αποδόσεων 1Χ2 ενός ποδοσφαιρικού αγώνα κάτι που θα σας βοηθήσει να στοιχηματίσετε με όσο πιο ευνοϊκούς όρους γίνεται.

Ενώ οι αρχάριοι παίκτες συγκρίνουν αποδόσεις, οι πιο έμπειροι κοιτάνε την γκανιότα μιας στοιχηματικής, καθώς αυτό είναι και το πραγματικό μέτρο σύγκρισης ανάμεσα στις αποδόσεις που προσφέρουν οι εταιρίες. Στην Legalbet, μπορείτε να δείτε αναλυτικά την γκανιότα της στοιχηματικής που σας ενδιαφέρει στην αξιολόγησή της αλλά και συγκεντρωτικά όλων των στοιχηματικών, στην αξιολόγηση ανά γκανιότα.

Ας δούμε τώρα ένα παράδειγμα ποδοσφαιρικού αγώνα με τρία πιθανά αποτελέσματα (νίκη της γηπεδούχου, ισοπαλία, νίκη της φιλοξενούμενης). Για το παράδειγμά μας αυτό, θα χρησιμοποιήσουμε τις αποδόσεις της Bet365 για τον αγώνα Ρόμα – Ρεάλ Μαδρίτης στις 27/11/2018 για το Champions League. Οι αποδόσεις που προσφέρονται είναι 3.90 για νίκη της Ρόμα, 3.97 για το ενδεχόμενο της ισοπαλίας και 1.88 για νίκη της Ρεάλ.

Υπολογίζοντας την γκανιότα σε δύο απλά βήματα

1. Μετατρέπουμε τις αποδόσεις για τα τρία αποτελέσματα σε πιθανότητες

2. Λύνουμε την παρακάτω εξίσωση


Γκανιότα = (1/Απόδοση γηπεδούχου) + (1/Απόδοση ισοπαλίας) + (1/Απόδοση φιλοξενούμενης) - 1


Βήμα 1o: Το πρώτο βήμα στον υπολογισμό της γκανιότας ενός αγώνα είναι η μετατροπή των αποδόσεων σε πιθανότητες. Αυτό κάνει η εξίσωση μέσα σε κάθε παρένθεση παραπάνω: (1/Απόδοση).

Για την γηπεδούχο, σε αυτό το παράδειγμα την Ρόμα, η πιθανότητα είναι (1/3.90) = 0.256 η οποία συμβολίζει ένα 25.6% για πιθανότητα νίκης της. Για την ισοπαλία έχουμε (1/3.97) = 0.252 (25.2%) και για τη νίκη της Ρεάλ Μαδρίτης έχουμε (1/1.88) = 0.532 (53.2%).

Βήμα 2o: Απλά εισάγουμε τους παραπάνω δεκαδικούς αριθμούς στην εξίσωση υπολογισμού της γκανιότας.

Γκανιότα = (0.256) + (0.252) + (0.532) -1 = 0.04 ή αλλιώς 4%. Αυτή είναι η γκανιότα που έχει η Bet365 για το συγκεκριμένο παιχνίδι.

Ο ρόλος της γκανιότας στο στοίχημα

Η γκανιότα όπως είπαμε παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στο στοίχημα. Δεν φτάνει να πιάνει σημεία ένας παίκτης για να έχει κέρδη, καθώς μία πολύ αυξημένη γκανιότα μπορεί να κάνει έναν καλό στις προβλέψεις παίκτη να μην κερδίζει όσο θα έπρεπε ή ακόμα και να χάνει μέρος των χρημάτων του. Για παράδειγμα, παίζοντας σε μία στοιχηματική με 7% γκανιότα την Ρεάλ στο συγκεκριμένο παιχνίδι, μία πιθανή νίκη της θα απέφερε 4 ευρώ λιγότερα, δηλαδή 5% λιγότερα κέρδη σε σχέση με μία στοιχηματική με γκανιότα 4%, ποσοστό πολύ σημαντικό αν εφαρμοστεί στο σύνολο του παιχνιδιού ενός παίκτη του στοιχήματος.

Δείτε επίσης και άλλα άρθρα μας που θα σας βοηθήσουν να κερδίσετε περισσότερο στο στοίχημα όπως αυτό που μιλάει για τα συστήματα, στην ενότητα των blogs μας εδώ.