Copa America 2019 [Update]

Το Copa America 2019 ξεκινάει στις 14 Ιουνίου στη Βραζιλία, με τον τελικό να διεξάγεται στις 7 Ιουλίου. Οι 12 ομάδες που θα συμμετέχουν είναι πλέον στη τελική φάση της προετοιμασίας τους οπότε ήρθε η ώρα για ένα αφιέρωμα στη φετινή διοργάνωση, η οποία παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για πολλούς διαφορετικούς λόγους.

10 ομάδες προέρχονται από τη CONMEBOL, τη συνομοσπονδία της Νοτίου Αμερικής και 2 είναι προσκεκλημένες της διοργάνωσης. Η Ιαπωνία είναι η μία και είχε συμμετάσχει ξανά το 1999 και η άλλη είναι το Κατάρ. Είναι η τελευταία φορά που το Copa America θα διεξαχθεί με την τωρινή του μορφή και με 12 ομάδες, αφού από του χρόνου θα ακολουθεί τις χρονιές διεξαγωγής άλλων μεγάλων τουρνουά όπως το Euro και θα παίρνουν μέρος 16 ομάδες.

Ας εστιάσουμε όμως στη φετινή διοργάνωση η οποία παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, τόσο αγωνιστικά όσο και στοιχηματικά. Ποια ομάδα θα σηκώσει το τρόπαιο φέτος; Ποιος θα είναι ο πρώτος σκόρερ; Που αξίζει να ποντάρουμε;

Στον παρακάτω πίνακα βλέπουμε την απόδοση που δίνεται από τις στοιχηματικές εταιρίες σε κάθε ομάδα για κατάκτηση του τροπαίου και την πιθανότητα που προκύπτει από τις τιμές αυτές.

ΟμάδαΒραζιλίαΑργεντινήΟυρουγουάηΚολομβίαΧιλήΠερού
Απόδοση2.255.008.0010.0011.0021.00
Πιθανότητα44.4%20%12.5%10%9%4.76%
ΟμάδαΠαραγουάηΒενεζουέλαΕκουαδόρΙαπωνίαΒολιβίαΚατάρ
Απόδοση28.0030.0034.0051.0056.0081.00
Πιθανότητα3.6%3.33%2.9%2%1.8%1.2%

Προβλέψεις για το Copa America: Στοιχεία που πρέπει να λάβουμε υπόψη

Πλεονέκτημα έδρας

Στα προκριματικά του Copa America οι εντός έδρας νίκες σε σχέση με τις εκτός έδρας ήταν 3 προς 1. Ωστόσο, για χώρες όπως το Εκουαδόρ και η Βολιβία που επωφελούνται από το μεγάλο υψόμετρο στο οποίο βρίσκονται τα γήπεδά τους, τα εκτός έδρας αποτελέσματα ήταν ακόμα χειρότερα.

Η μόνη ομάδα που έχει αυτό το πλεονέκτημα σε αυτό το τουρνουά, η Βραζιλία, σίγουρα ξέρει πώς να εκμεταλλεύεται την έδρα της. Η γνωστή της ήττα στον ημιτελικό του πρόσφατου Παγκοσμίου Κυπέλου απέναντι στη Γερμανία ήταν η πρώτη της εντός έδρας σε επίσημο αγώνα από το Copa America του 1975. Με αυτήν τελείωσε ένα σερί 63 εντός έδρας νικών.

Φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη πρώτη διοργάνωση που φιλοξένησε η Βραζιλία. Αυτή είναι η πέμπτη φορά που το τουρνουά γίνεται εκεί, ενώ οι οικοδεσπότες έχουν κατακτήσει το κύπελο και τις τέσσερις φορές που έπαιζαν στη χώρα τους. Εκεί είναι ίσως το καταλληλότερο μέρος για να τελειώσει η δωδεκαετής αναμονή τους για κάποιον σημαντικό τίτλο, μία ασυνήθιστα μεγάλη περίοδος ξηρασίας για τη πιο επιτυχημένη ποδοσφαιρικά χώρα του κόσμου.

Ομάδες σε μεταβατική περίοδο

Πολλές από τις ομάδες βρίσκονται σε μία μεταβατική περίοδο εν όψη των προκριματικών για το Παγκόσμιο Κύπελο του 2022 που έρχονται. Για παράδειγμα, αυτό μπορεί να είναι το τελευταίο Copa America για πολλά μέλη της ώριμης πλέον ομάδας της Χιλής. Οι δύο φορές στη σειρά τροπαιούχοι οφείλουν τις επιτυχίες αυτές σε έναν κορμό παικτών που όμως απέτυχε να προκριθεί στο Παγκόσμιο του 2018, επιδεικνύοντας την αγωνιστική πτώση των αστεριών της.

Το Περού έχει να ξεπεράσει παρόμοια προβλήματα. Η ομάδα που διέπρεψε στο Μουντιάλ πέρσι έχει ακόμα σαν βασικά μέλη στη σύνθεσή της τους Farfan και Guerreiro, που είναι 34 και 35 χρονών αντίστοιχα.

Η νικήτρια του 2011 Ουρουγουάη από την άλλη αντιμετωπίζει τη γήρανση των αστέρων τους Godin, Cavani και Suarez καλύτερα, αφού ενώ ακόμα μπορούν να προσφέρουν η επόμενη γενιά έρχεται ήδη με παίκτες όπως οι Giminez, Torreira και Bentancur, με αρκετή ποιότητα ώστε να διεκδικήσουν τίτλους τα χρόνια που έρχονται.

Η Βραζιλία έχει ένα ακόμα πλεονέκτημα αφού διαθέτει μία δεμένη ομάδα γεμάτη σούπερ σταρ αλλά και με ανερχόμενα ταλέντα όπως οι Richarlison και Neres να έχουν συμπεριληφθεί στην αποστολή.

Η Αργεντινή αναμένεται να είναι η κύρια αντίπαλος της Βραζιλίας. Ως συνήθως πολλά θα εξαρτηθούν από την απόδοση του Messi, ενώ παίκτες όπως οι Dybala, Celso και Martinez θα τον πλαισιώσουν. Αν μπορέσουν να βοηθήσουν αρκετά τον αρχηγό τους, είναι ικανοί να φτάσουν ως το τέλος.

Η Κολομβία μπήκε σε μία καινούρια εποχή υπό τις οδηγίες του Queiroz. Θα έχει πολύ ενδιαφέρον να δούμε πως θα παρουσιαστεί η ομάδα αφού διαθέτει ποιότητα και ο Queiroz είναι ένας ικανότατος προπονητής, ενώ και ο σχετικά βατός όμιλος μπορεί να τους δώσει χρόνο ώστε να βρουν τα πατήματά τους.

Η Βενεζουέλα έχει δυναμώσει προσθέτοντας βασικούς νέους παίκτες από τους φιναλίστ του Παγκόσμιου Κυπέλου U20 στην ομάδα, δίπλα στους καλύτερους παλιούς τους.

Πώς θα εμφανιστούν οι δύο προσκεκλημένες;

Το Copa America συχνά περιλαμβάνει χώρες από άλλες περιοχές όπως το Μεξικό που ήταν παρόν σε όλα τα κύπελα από το 1993 και μετά. Σε αυτό το τουρνουά δεν θα συμμετάσχει και τη θέση του θα πάρει η Ιαπωνία, η οποία συμμετείχε ξανά το 1999, αλλά και το Κατάρ που θα φιλοξενήσει το επερχόμενο Παγκόσμιο Κύπελο του 2022.

Η Ιαπωνία έπαιξε θαυμάσια στο Μουντιάλ πέρυσι και ίσως δυσκολέψει τις Χιλή, Ουρουγουάη και Εκουαδόρ με τις οποίες είναι στον ίδιο όμιλο.

Το Κατάρ μπορεί να μην έχει το ταλέντο της Ιαπωνίας όμως τη κέρδισε στον τελικό του AFC Asian Cup 2019. Θα έχει ενδιαφέρον λοιπόν να δούμε αν θα μπορέσει να συνεχίσει να αποδίδει σαν σύνολο πάνω από τις δυνατότητες των παικτών του, απέναντι σε αντιπάλους υψηλότερου επιπέδου.

Οι καλύτερες τρίτες

Οι δύο καλύτερες τρίτες ομάδες από τους τρεις ομίλους θα προκριθούν στα νοκ-άουτ παιχνίδια της διοργάνωσης. Αυτό θα προκαλέσει ορισμένες αναταραχές, τόσο για τη πρόκριση όσο και για τα ζευγαρώματα του επόμενου γύρου, ειδικά αφού οι τελευταίοι αγώνες των ομίλων δεν θα παιχθούν ταυτόχρονα. Τα κίνητρα των ομάδων λοιπόν μπορεί να διαφοροποιηθούν ανάλογα με τη κατάταξη και τη κατάσταση του τουρνουά.

Ποιος θα κερδίσει το Copa America 2019;

Η Βραζιλία μοιάζει να είναι επάξια το φαβορί. Έχουν το δυνατότερο ρόστερ και παίζουν στην έδρα τους. Αν η Αργεντινή καταφέρει να πάρει τα μέγιστα από τον Messi είναι η πιο κοντινή ομάδα στη Βραζιλία όσον αφορά τη ποιότητα όμως δεν φτάνει αυτό. Η συνοχή η οποία συχνά τους λείπει ίσως τους κοστίσει, ενώ δεν θα είναι πολύ μεγάλη έκπληξη αν τους δούμε να αντιμετωπίζουν τους γηπεδούχους σχετικά νωρίς στους προημιτελικούς, αν η πολύ καλή Κολομβία τους στερήσει τη πρώτη θέση του ομίλου.

Η Κολομβία λοιπόν, μαζί με την Ουρουγουάη αποτελούν μάλλον τις καλύτερες επιλογές αουτσάιντερ, όμως αυτό το Copa America είναι ίσως δύσκολο να κατακτηθεί ακόμα και για μία ομάδα με τα προσόντα της Χιλής.

Από τις πιθανές εκπλήξεις μία ομάδα που αξίζει να παρακολουθήσει κανείς είναι η Βενεζουέλα. Διαθέτουν δύο ποιοτικούς επιθετικούς με διαφορετικό στιλ, τους Rondon και Martinez οι οποίοι σκόραραν και οι δύο στη νίκη απέναντι στην πλήρη Αργεντινή τον Μάρτιο και είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν όταν αντεπιτίθενται.

Επίσης έχουν προσθέσει και νέο αίμα στην ομάδα, τους Hernandez, Herrera και τον τερματοφύλακα Farinez, που προέρχονται από την επιτυχημένη ομάδα νέων που έφτασε στον τελικό του Παγκόσμιου Κυπέλου U20 το 2017 και ξεκίνησαν όλοι στη νίκη με την Αργεντινή.

Όλα αυτά μπορούν να οδηγήσουν την καλά οργανωμένη ομάδα της Βενεζουέλας να προκαλέσει κάποιες εκπλήξεις αν προκριθούν από τον όμιλο κάτι που έχουν την ικανότητα να κάνουν απέναντι σε ομάδες με περιορισμένες δυνατότητες όπως το Περού και η Βολιβία.

Ποιος θα είναι ο πρώτος σκόρερ;

Λόγω των λίγων ομάδων που συμμετέχουν στο τουρνουά τα παιχνίδια που θα παίξουν οι φιναλίστ που είναι και τα περισσότερα πιθανά είναι 6. Οπότε, όπως είναι λογικό, για να επιλέξουμε τον πρώτο σκόρερ της διοργάνωσης θα πρέπει να στραφούμε στις ομάδες που πιστεύουμε ότι μπορούν να φτάσουν μέχρι και τον τελικό, στις ομάδες οι οποίες έχουν ιδιαίτερα εύκολα παιχνίδια στον όμιλο ή συνδυασμό των δύο.

Απ’ ότι φαίνεται ο Neymar μένει εκτός Copa America μετά από τον τραυματισμό του στον αστράγαλο στο φιλικό με το Κατάρ οπότε θα κοιτάξουμε αλλού μέσα από την ομάδα της Βραζιλίας. Ο Jesus είναι η επιλογή μας γύρω στο 8.00, αφού είναι ο βασικός φορ των Βραζιλιάνων και ακόμα και να προλάβει ο Neymar να αγωνιστεί μπορεί να λειτουργήσει υπέρ του παίρνοντας μέρος της πίεσης των αντίπαλων αμυντικών.

Οι Αργεντινή και Κολομβία έχουν τις Παραγουάη και Κατάρ στον όμιλό τους, αντίπαλοι που τους δίνουν τη δυνατότητα για μεγάλα σκορ στα παιχνίδια των ομίλων. Από την πλευρά της Αργεντινής δεν θα μπορούσε να παραλείψει κανείς την περίπτωση του Messi, οι αποδόσεις στις οποίες προσφέρεται ωστόσο δεν επιτρέπουν ποντάρισμα. Η δεύτερη προφανής επιλογή από την ομάδα είναι ο Aguero (9.00), ο οποίος μπορεί να αποτελέσει επιλογή στην αγορά αυτή.

Όσον αφορά στη Κολομβία, οι ικανότητες και η ηγετική θέση του Falcao στην ομάδα είναι αναμφισβήτητες. Όμως, φέτος η Κολομβία μπορεί να υπολογίζει και στον Zapata, ο οποίος είναι σε εξαιρετική φόρμα και έρχεται από μία χρονιά με 23 γκολ στη Serie A. Έτσι λοιπόν ο 28χρονος αναμένεται να βρει χρόνο από τον Queiroz και να δείξει την εξαιρετική κατάσταση στην οποία βρίσκεται απέναντι σε αντιπάλους όπως το Κατάρ. Ο Zapata προσφέρεται από τις στοιχηματικές σε αποδόσεις πάνω από 40, οπότε αξίζει και το ρίσκο ενός πονταρίσματος.

Το πιο σίγουρο στοίχημα είναι ότι το φετινό Copa America θα είναι γεμάτο θέαμα και σε αυτό μπορούν να συμβάλουν όλα τα μεγάλα ονόματα που προέρχονται από τα μεγαλύτερα Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα και τους σημαντικότερους συλλόγους του κόσμου. Θα υπάρξουν ορισμένες ελλείψεις βέβαια, με σημαντικότερη τη πιθανή απουσία του Neymar, αν και αυτό μένει να φανεί.

Είτε στοιχηματίσει είτε όχι, μπορεί κανείς να απολαύσει τα αστέρια της λατινικής Αμερικής στα γήπεδα της Βραζιλίας μέσα από τη συχνότητα της ΕΡΤ που εξασφάλισε τα τηλεοπτικά δικαιώματα για τη μετάδοση της διοργάνωσης, αρκεί να αντέχει το ξενύχτι καθώς οι περισσότεροι από τους αγώνες διεξάγονται ξημερώματα.

[Update]

Πέρασαν 13 ημέρες αγώνων για τη φάση των ομίλων στη Βραζιλία, οι οποίοι χαρακτηρίστηκαν από ποιότητα και θέαμα. Το Copa America βρίσκεται πλέον στα προημιτελικά, στο σημείο που όπως πολλοί λένε η διοργάνωση ξεκινάει πραγματικά.

Πριν τις 14 Ιουνίου, βάσει της εικόνας των ομάδων πρόκυπτε το συμπέρασμα ότι όλες οι ομάδες είχαν κάποια αδύναμα σημεία. Μετά από 18 παιχνίδια το συμπέρασμα παραμένει το ίδιο, αφού δεν είδαμε κάποια ομάδα να υπερτερεί ξεκάθαρα από τις άλλες, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπήρξαν ομάδες που ξεχώρισαν.

Μετά από ένα αργό ξεκίνημα, η Βραζιλία έλαμψε σε ορισμένες περιπτώσεις στο παιχνίδι της με το Περού που κέρδισε με 5-0, ενώ η Κολομβία του Carlos Queiroz εντυπωσίασε με τις τρεις νίκες της, στις οποίες δεν δέχτηκε ούτε ένα τέρμα. Είναι πάντως γεγονός ότι καμία δεν μοιάζει ανίκητη, και το τρόπαιο είναι ακόμα διεκδικήσιμο.

Ας δούμε τώρα έναν – έναν τους προημιτελικούς.

Βραζιλία – Παραγουάη

28/06, 03:30, Arena do Gremio – Porto Alegre

Η Βραζιλία δεν «ζάλισε» με την απόδοσή της συνολικά, αλλά εναντίον του Περού η ομορφιά του Βραζιλιάνικου ποδοσφαίρου και η επιθετική της δημιουργικότητα έκαναν την εμφάνισή τους. Το καλό για τη Βραζιλία είναι ότι βρίσκει το γκολ από πολλούς ποδοσφαιριστές, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να μην παίζουν μονόπλευρα. Ο Everton Soares, πιθανώς ο καλύτερος νεαρός παίκτης του τουρνουά έως τώρα, παίζει καταπληκτικά από τα αριστερά πασάροντας αλλά και σκοράροντας. Ο Arthur της Barcelona είναι ο αρχιτέκτονας του κέντρου για την ομάδα, και ο Tite θα πρέπει να βρει ποιος θα τον πλαισιώσει, τώρα που ο Casemiro θα λείψει λόγω τιμωρίας. Εφόσον προλάβει να επιστρέψει από τον τραυματισμό του λογικά θα δούμε σε αυτή τη θέση τον Fernandinho, ενώ επόμενη λογική λύση είναι ο Allan Marques.

Η Παραγουάη από την άλλη, θα πρέπει να αισθάνεται πολύ τυχερή που βρίσκεται στους 8 έχοντας πάρει μόνο 2 βαθμούς στους ομίλους και μετά την ισοπαλία της Ιαπωνίας με τον Ισημερινό. Υπήρξαν κάποιες καλές στιγμές γι’ αυτήν στην επίθεση με τους Gonzalez και Almiron, αλλά εναντίον της φορμαρισμένης Βραζιλίας φαίνεται δύσκολο να μπορέσουν να υπάρξουν πολλές ανάλογες ευκαιρίες.

Βενεζουέλα – Αργεντινή

28/06, 22:00, Estadio do Maracanã, Rio de Janeiro

Η Βενεζουέλα ήταν η επιλογή μας για έκπληξη της διοργάνωσης και μας δικαίωσε στα παιχνίδια των ομίλων, αφού προκρίθηκε αήττητη και έχοντας δεχτεί ένα μόνο γκολ. Έδειξε ότι εκτός από πολύ ταλέντο, έχει αναπτύξει και ισχυρή αυτοπεποίθηση, η οποία πηγάζει κυρίως από την αμυντική της πειθαρχία. Το 4-5-1 απέδωσε πολύ καλά, δίνοντας χώρο στον εντυπωσιακό Salomon Rondon, αλλά και την απαραίτητη αντοχή στο κέντρο για να αντιμετωπίσει τους δημιουργούς των αντιπάλων.

Όσον αφορά στην Αργεντινή, η νίκη της επί του Κατάρ μπορεί να της έδωσε την πρόκριση, όχι όμως και τις εντυπώσεις. Η ομάδα του Scaloni και του Messi, δυσκολεύεται να δείξει ιδιαίτερη ποιότητα, ειδικά στο κέντρο. Με τον Messi στην ομάδα βέβαια δεν μπορεί κανείς και ποτέ να την ξεγράψει, αλλά δεν θα αποτελέσει μεγάλη έκπληξη αν δούμε την Βενεζουέλα να οδηγεί την Αργεντινή σε μία ακόμα απογοήτευση. Αν η Αργεντινή περάσει τελικά, θα έχουμε πολύ πιθανόν έναν πρώιμο τελικό με την Βραζιλία, τουλάχιστον όσον αφορά τα ονόματα των ομάδων.

Κολομβία- Χιλή

29/06, 02:00, Arena Corinthians, Sao Paulo

Η Χιλή έχει εκπλήξει πολλούς, αφού υποτίθεται ότι θα βλέπαμε την επανεκκίνηση της ομάδας από άποψη προσώπων μετά τις δύο συνεχόμενες κατακτήσεις, όμως κάτι τέτοιο δεν έγινε. Οι Vidal, Sanchez και Vargas είναι και πάλι αυτοί που πρωταγωνιστούν. Ο Rueda, ένας Κολομβιανός, ξέρει πολύ καλά πώς να αντιμετωπίσει τη χώρα του, αφού έχει διατελέσει προπονητής της U20 και της ανδρικής ομάδας της από το 2002 έως το 2006.

Η Χιλή θα προσπαθήσει να πάει σε παιχνίδι επαφής, να μειώσει τις σέντρες και να «μικρύνει» όσο το δυνατόν περισσότερο το γήπεδο. Αυτά είναι εύκολα να τα λες, αλλά όχι και να τα κάνεις. Ειδικά απέναντι σε αυτή τη Κολομβία του Queiroz, με όλο αυτό το βάθος που έχει στο ρόστερ, δεν μπορεί κανείς να κάνει τέτοιου είδους σχέδια με ευκολία. Η Κολομβία είχε πάντα τα ονόματα και την επίθεση, και τώρα με τον Queiroz στον πάγκο της βρήκε και την οργάνωση που της έλλειπε. Αυτό της προσφέρει και την απαραίτητη για αυτό το επίπεδο αυτοπεποίθηση.

Ουρουγουάη – Περού

29/06, 22:00, Arena Fonte Nova, Salvador

Μετά τη νίκη της επί της Χιλής με 1-0 τη Δευτέρα, η Ουρουγουάη έρχεται με τη γνωστή της αυτοπεποίθηση σε αυτό το παιχνίδι. Οι Suarez, Cavani και Lodeiro είναι σε καλή φόρμα και σκόραραν συνολικά 5 τέρματα στη φάση των ομίλων. Είδαμε όμως και κενά στην αυτοσυγκέντρωση της ομάδας, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα το 2-2 με τη νεαρή ομάδα της Ιαπωνίας. Η Ουρουγουάη είναι αναμφισβήτητα δυνατή, αλλά όχι ανίκητη.

Ο προπονητής της ξέρει ότι η νοοτροπία της ομάδας είναι το σημαντικότερο προσόν της, και παράλληλα κάτι που λείπει από το Περού. Το 5-0 από τη Βραζιλία είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα για το πως η ομάδα του Ricardo Gareca μπορεί να καταρρεύσει όταν βρεθεί κάτω από πίεση. Θα χρειαστούν αλλαγές στην ομάδα αφού ο Farfan αποχώρησε από τη διοργάνωση εξαιτίας του τραυματισμού του στο γόνατο, με πιθανότερο αντικαταστάτη τον Carrillo, που δεν έδειξε και το καλύτερο πρόσωπο στις προπονήσεις και γι’ αυτό δεν έχει κάνει ακόμα την εμφάνισή του στο τουρνουά. Τώρα θα έχει την ευκαιρία να αποδείξει στον προπονητή του ότι μπορεί να βοηθήσει την ομάδα του να φτάσει στα ημιτελικά.