Κορωνοϊός: Πως επηρεάζει ποδόσφαιρο και στοίχημα;

Ο κορωνοϊός, που έχει γίνει γνωστός και ως Covid-19 και εμφανίστηκε για πρώτη φορά τον Δεκέμβριο του 2019 στην επαρχία Χουμπέι της Κίνας και συγκεκριμένα στη πόλη Γουχάν, αποτελεί πλέον ένα από τα σημαντικότερα θέματα σε παγκόσμιο επίπεδο. Και ενώ οι κινεζικές αρχές προσπαθούν με κάθε τρόπο να περιορίσουν τον κορωνοϊό και τη μετάδοση του, φαίνεται πως η εξάπλωση του ήταν αναπόφευκτη σε όλες τις ηπείρους του κόσμου. Μέχρι σήμερα υπάρχουν πάνω από 80.000 επιβεβαιωμένα περιστατικά κορωνοϊού και πάνω από 2.700 θάνατοι από αυτόν.

Οι επιπτώσεις της επιδημίας είναι αρνητικές σε διάφορους τομείς της οικονομίας όχι μόνο στην Κίνα, αλλά σε όλο τον κόσμο. Στην Ιταλία, που συγκεντρώνει το μεγαλύτερο αριθμό επιβεβαιωμένων περιστατικών στην Ευρώπη και αποτελεί τη μεγαλύτερη εστία μετάδοσης του ιού σε αυτήν, οι επιπτώσεις είναι σημαντικές και στον αθλητικό κόσμο.

Άσχημα τα νέα για τους φίλους του Ιταλικού Ποδοσφαίρου

Η εξάπλωση του κορωνοϊού στη Βόρεια Ιταλία έχει οδηγήσει στην αναβολή τεσσάρων αγώνων στη Serie A που ήταν προγραμματισμένοι το Σαββατοκύριακο και αυτό έχει δημιουργήσει διάφορα προβλήματα στην Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Ιταλίας. Για να αποφευχθεί περαιτέρω πρόβλημα συντονισμού και προγραμματισμού των αγώνων, ο πρόεδρος του Ιταλικού Πρωταθλήματος, Πάολο Νταλ Πίνο, αποφάσισε πως τα προσεχή παιχνίδια της Serie A, του Ιταλικού κυπέλλου αλλά και τα Ευρωπαϊκά παιχνίδια θα γίνονται κεκλεισμένων των θυρών. Όσο για τα παιχνίδια της Serie B, δεν έχει ακόμα αποφασιστεί αν θα αναβληθούν ή αν θα γίνουν κανονικά απλά χωρίς την παρουσία οπαδών. Ο υπουργός αθλητισμού της χώρας, Βιντσέντζο Σπανταφόρα, επιβεβαίωσε σε συνέντευξη του πως θα επιτρέπονται ποδοσφαιρικοί αγώνες σε περιοχές όπου υπάρχουν κρούσματα κορωνοϊού, όμως κεκλεισμένων των θυρών.

“Σε αυτές τις περιοχές, η απαγόρευση των αγώνων ισχύει, όμως για μερικά παιχνίδια έχουμε δώσει την άδεια να διεξαχθούν σε κλειστές πόρτες” είπε ο Σπανταφορα στο Tg2.

Αυτό σημαίνει πως οι αγώνες της Serie A θα γίνουν σε άδεια στάδια αυτό το σαββατοκύριακο, κάτι που όμως δεν είναι καθόλου καλό για τις ομάδες, ειδικά για τις εντός έδρας, που δε θα έχουν την υποστήριξη και την ενθάρρυνση των οπαδών τους. Κάπως έτσι θα είναι και η πολύ αναμενόμενη αναμέτρηση ανάμεσα στη Γιουβέντους και την Ίντερ.

Η Ίντερ επιπλέον, θα πρέπει να παίξει και το δεύτερο αγώνα του Europa League στη φάση των 32, εναντίον της Λουντογκόρετς αυτή την Πέμπτη κεκλεισμένων των θυρών και έχει ήδη ανακοινώσει πως όλα τα χρήματα από την προπώληση εισιτηρίων για τον αγώνα θα επιστραφούν. Αυτός θα είναι ο δεύτερος συνεχόμενος εντός έδρας αγώνας χωρίς οπαδούς για την Ίντερ, μετά την αναβολή του παιχνιδιού με τη Σαμπντόρια το περασμένο σαββατοκύριακο. Το καλό νέο είναι όμως ότι η Ίντερ πήγε καλά στον αγώνα στη Βουλγαρία και εξασφάλισε τη νίκη με 2-0 την προηγούμενη εβδομάδα, κάνοντας πιο εύκολη την πρόκριση της στο Europa League.

Ο Ιταλός Υπουργός Αθλητισμού ανακοίνωσε πως οι περιορισμοί και οι αναβολές αγώνων θα υπάρχουν για όσο χρειαστεί να αντιμετωπιστεί ο κορωνοϊός.

“Αν δεν αλλάξουν τα δεδομένα, είναι πιθανό να αρθούν οι απαγορεύσεις στα αθλητικά γεγονότα πέρα από τις 2 Μαρτίου” είπε ο Σπανταφόρα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Gazzetta dello Sport, κανένα από τα δέκα κλαμπ που είχαν είτε αναβολή παιχνιδιού είτε έπαιξαν κεκλεισμένων των θυρών, δεν θέλει να επιστρέψει τα χρήματα από τα εισιτήρια στους οπαδούς, και κατανοούμε απόλυτα τη θέση της Γιουβέντους που είχε έσοδα πάνω από 3 εκατομμύρια ευρώ από τον αγώνα με την Ίντερ.

Σε ό,τι αφορά το ποδοσφαιρικό στοίχημα για τους αγώνες της Serie A που θα διεξαχθούν χωρίς θεατές, μπορεί να δούμε μη αναμενόμενα αποτελέσματα, καθώς οι ομάδες που παίζουν στην έδρα τους δεν θα έχουν πλέον τόσο έντονο το πλεονέκτημα της έδρας. Αυτό μπορεί να συμβεί και στον αγώνα Γιουβέντους - Ίντερ, με τους Νερατζούρι να έχουν απόδοση πάνω από 3.30 για να κάνουν την έκπληξη μέσα στο Τορίνο.