Παρουσίαση και ανάλυση του 2ου ομίλου του Euro 2020

Περιεχόμενα

Θα κάνει την έκπληξη η νεοφώτιστη Φινλανδία απέναντι σε Δανία και Ρωσία;

Ο 2ος όμιλος έχει ένα ξεκάθαρο φαβορί, το Βέλγιο και τρεις ομάδες που θα παλέψουν για τη πρόκριση: τη Δανία, τη Ρωσία και τη Φινλανδία, με τη τελευταία να είναι η σταχτοπούτα του ομίλου.

Αποδόσεις για νικητή ομίλου και πρόκριση

Ομάδα

Απόδοση για νίκη στον όμιλο

Απόδοση για πρόκριση

Βέλγιο

1.70

1.10

Δανία

4.00

1.35

Ρωσία

5.00

1.40

Φινλανδία

18.00

2.65

Οι δύο πρώτες θα προκριθούν απευθείας στα πλέι-οφ του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, ενώ η τρίτη θα πρέπει να κατακτήσει μία από τις 4 πρώτες θέσεις του πίνακα με τις καλύτερες τρίτες όλων των ομίλων.

Τα παιχνίδια του 2ου ομίλου θα διεξαχθούν σε δύο πόλεις- την Αγία Πετρούπολη και τη Κοπεγχάγη. Το Βέλγιο δεν είναι μόνο το φαβορί του ομίλου αλλά και ένα από τα βασικά φαβορί για τη κατάκτηση της διοργάνωσης.

Βέλγιο

  • Καλύτερη επίδοση: δεύτερη θέση το 1980
  • Επίδοση στο τελευταίο Euro: προημιτελικοί
  • Θέση στα προκριματικά: πρώτη
  • Τρέχουσα κατάταξη FIFA: 1η θέση

Η γενιά των Εντέν Αζάρ και Ντε Μπρόινε είναι αναμφισβήτητα η δυνατότερη στην ιστορία της Βελγικής εθνικής ομάδας. Ωστόσο, στο Euro του 2016 η ομάδα έφτασε μόνο στα προημιτελικά, όπου αποκλείστηκε από την Ουαλία με 1-3. Τώρα οι στοιχηματικές τοποθετούν τους Βέλγους ανάμεσα στα πρώτα φαβορί της διοργάνωσης.

Τα στατιστικά στα Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα δεν είναι τα καλύτερα για το Βέλγιο. Στον 21ο αιώνα έφτασαν στη τελική φάση της διοργάνωσης 3 φορές, όμως τις δύο έμειναν στη φάση των ομίλων. Παρ’ όλα αυτά, οι μπουκ δεν πτοούνται και θεωρούν πολύ πιθανή τη παρουσία τους στα προημιτελικά.

Τα αποτελέσματα του Βελγίου στα προκριματικά

Η προκριματική φάση μετατράπηκε σε μία τυπική διαδικασία για τους Βέλγους που πήραν 10 νίκες σε 10 ματς. Η ομάδα του Ρομπέρτο Μαρτίνεζ δεν άφησε κανένα περιθώριο αμφισβήτησης σε κάποιον αντίπαλο, κερδίζοντας σε όλα της τα παιχνίδια με διαφορά δύο ή περισσότερων γκολ.

Η κατάσταση που θα βρίσκονται τα αστέρια της ομάδας, η ικανότητα του προπονητή να συνδέσει τόσους παίκτες κορυφαίου επιπέδου μεταξύ τους και η διαχείριση του ρόλου του φαβορί είναι τα στοιχεία που θα παίξουν ρόλο στη πορεία του Βελγίου στο Ευρωπαϊκό. Οι προβλέψεις το θέλουν τουλάχιστον στα ημιτελικά όπως και στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2018, μένει να δούμε αν θα τα καταφέρει.

Ρωσία

  • Καλύτερη επίδοση: τρίτη θέση το 2008
  • Επίδοση στο τελευταίο Euro: φάση των ομίλων
  • Θέση στα προκριματικά: δεύτερη
  • Τρέχουσα κατάταξη FIFA: 38η θέση

Η Ρωσική εθνική ομάδα συμμετέχει στα Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα από το 1996 και από τότε μόνο μία φορά δεν προκρίθηκε σε τελική φάση – το 1999 όταν το λάθος του τερματοφύλακα της Ρωσίας Φιλιμόνοβα μετά από μακρινό χτύπημα φάουλ του Σεφτσένκο στέρησαν από τους Ρώσους τη παρουσία τους στο Euro 2000.

Σε πέντε παρουσίες σε τελικές φάσεις Ευρωπαϊκών Πρωταθλημάτων, η Ρωσική ομάδα απέτυχε να περάσει από τους ομίλους τις τέσσερις.

Η μία πρόκρισή τους συνέβη στο Euro του 2008, όπου έφτασαν και στο χάλκινο μετάλλιο. Μία αντίστοιχη πορεία φέτος πληρώνει πολύ ψηλά.

Τα αποτελέσματα της Ρωσίας στα προκριματικά

Η Ρωσία βρέθηκε στον ίδιο προκριματικό όμιλο με το Βέλγιο, από το οποίο έχασε δύο φορές (3-1, 4-1), κερδίζοντας όλα τα υπόλοιπα παιχνίδια.

Ένα βασικό πλεονέκτημα της Ρωσικής ομάδας θα είναι η διεξαγωγή των δύο από τα ματς των ομίλων στην Αγία Πετρούπολη (με το Βέλγιο και τη Φινλανδία). Αυτός είναι ένας από τους λόγους που οι στοιχηματικές δίνουν σχεδόν 70% πιθανότητες να περάσουν στον επόμενο γύρο.

Δανία

  • Καλύτερη επίδοση: κατάκτηση το 1992
  • Επίδοση στο τελευταίο Euro: δεν προκρίθηκε
  • Θέση στα προκριματικά: δεύτερη
  • Τρέχουσα κατάταξη FIFA: 10η θέση

Η Δανία είναι μία από τις τρεις πιο απροσδόκητες πρωταθλήτριες στην ιστορία των Euro. Το 1992, λόγω της μη συμμετοχής της Γιουγκοσλαβίας, βρέθηκε στο Ευρωπαϊκό της Σουηδίας και ως εκ θαύματος το κατέκτησε.

Στο Euro 2021 (2020) δεν αναμένονται παρόμοια θαύματα από την ομάδα της Δανίας. Το σενάριο πρόκρισης της από τον όμιλο είναι πολύ πιθανό, όμως το να φτάσει στα ημιτελικά θα αποτελέσει τρομερή επιτυχία.

Η Δανία θα παίξει και τα τρία ματς του ομίλου στην έδρα της, κάτι που πρόκειται να τη βοηθήσει αρκετά και αυτό αντικατοπτρίζεται στις αποδόσεις για πρόκρισή της στα πλέι-οφ.

Τα αποτελέσματα της Δανίας στα προκριματικά

Η Δανία αγωνίστηκε στον 4ο όμιλο των προκριματικών, ο οποίος αποδείχθηκε αμφίρροπος, αφού χρειάστηκε να φτάσει στη τελευταία αγωνιστική για να μάθει αν προκρίνεται στα τελικά της διοργάνωσης. Οι Σκανδιναβοί κατέληξαν δεύτεροι πίσω από την Ελβετία, δίχως να γνωρίσουν την ήττα έχοντας 4 νίκες και 4 ισοπαλίες.

Παρόλο που απέδειξαν πως ξέρουν πως να παίρνουν το αποτέλεσμα που χρειάζονται, οι μπουκ μέσα από τις αποδόσεις τους προβλέπουν τα προημιτελικά να είναι το ταβάνι τους.

Φινλανδία

  • Καλύτερη επίδοση: δεν έχει ξανασυμμετάσχει
  • Επίδοση στο τελευταίο Euro: δεν προκρίθηκε
  • Θέση στα προκριματικά: δεύτερη
  • Τρέχουσα κατάταξη FIFA: 54η θέση

Η Φινλανδία συμμετέχει για πρώτη φορά στην ιστορία της σε τελική φάση Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Οι νεοφώτιστοι μπορούν να εμπνευστούν από το προηγούμενο Euro, όπου 5 ομάδες έκαναν τη παρθενική τους εμφάνιση – Ισλανδία, Β. Ιρλανδία, Σλοβακία, Ουαλία και Αλβανία. Από τους 5, μόνο η Αλβανία δεν κατάφερε να προκριθεί από τους ομίλους. Ωστόσο οι στοιχηματικές δίνουν στη Φινλαδία μακράν τις λιγότερες πιθανότητες για πρόκριση.

Επιστρέφοντας στις πρωτάρες του 2016, τρεις από τις πέντε (οι Σλοβακία, Β. Ιρλανδία και Αλβανία) πήραν τη τρίτη θέση του ομίλου τους. Έτσι, οι δύο (Σλοβακία και Β. Ιρλανδία) πέρασαν στα πλέι-οφ βάσει του νέου φορμάτ, το οποίο ισχύει και φέτος.

Τα αποτελέσματα της Φινλανδίας στα προκριματικά

Κανείς δεν μπορεί να πει πως οι Φινλανδοί στάθηκαν τυχεροί με τον προκριματικό όμιλο στον οποίο συμμετείχε και η Εθνική μας. Εκτός από την Ελλάδα πάλεψε για τη δεύτερη θέση και με τις Βοσνία και Αρμενία κερδίζοντας τη πρώτη της συμμετοχή στα τελικά της διοργάνωσης. Οι Φινλανδοί δεν έχουν πλέον κάτι να χάσουν και έχουν και τον ενθουσιασμό της πρώτης συμμετοχής, οπότε γιατί να μην ακολουθήσουν το επιτυχημένο παράδειγμα των πρωτάρηδων της προηγούμενης διοργάνωσης φτάνοντας μέχρι και τα προημιτελικά;

 Διαβάστε ακόμα: