Παρουσίαση και ανάλυση του 3ου ομίλου του Euro 2020

Περιεχόμενα

Ολλανδία και Ουκρανία ή Αυστρία; Ή μήπως η Β. Μακεδονία με άγνοια κινδύνου;


Ο τρίτος όμιλος είναι ένας ακόμα με ξεκάθαρο φαβορί για τη πρωτιά. Η Ολλανδία είναι από τα ισχυρότερα φαβορί για τη νίκη του ομίλου της σε ολόκληρο το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα.

Αποδόσεις για νικητή ομίλου και πρόκριση

Ομάδα

Απόδοση για νίκη στον όμιλο

Απόδοση για πρόκριση

Ολλανδία

1.40

1.03

Ουκρανία

5.50

1.30

Αυστρία

6.00

1.40

Βόρεια Μακεδονία

25.00

3.30

Οι δύο πρώτες θα προκριθούν απευθείας στα πλέι-οφ του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, ενώ η τρίτη θα πρέπει να κατακτήσει μία από τις 4 πρώτες θέσεις του πίνακα με τις καλύτερες τρίτες όλων των ομίλων.

Τα παιχνίδια του ομίλου θα διεξαχθούν σε Βουκουρέστι και Άμστερνταμ. Αυτό δίνει ένα έξτρα πλεονέκτημα στους Ολλανδούς αφού θα παίξουν και τα τρία ματς του ομίλου στο σπίτι τους.

Ολλανδία

  • Καλύτερη επίδοση: κατάκτηση το 1988
  • Επίδοση στο τελευταίο Euro: δεν προκρίθηκε
  • Θέση στα προκριματικά: δεύτερη
  • Τρέχουσα κατάταξη FIFA: 16η θέση

Το 2015, η Ολλανδία υπέστη το σοκ του αποκλεισμού για πρώτη φορά από το 1984. Ο εφιάλτης επαναλήφθηκε με τον αποκλεισμό και από το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018. Κόντρα σε αυτή τη πρόσφατη προϊστορία στις διεθνείς διοργανώσεις, η ομάδα του Φρανκ ντε Μπουρ αναμένεται να τα πάει καλά, στη προσπάθεια της να διαγράψει τα πέντε πολύ άσχημα τελευταία χρόνια. Οι στοιχηματικές την τοποθετούν στη πρώτη 8άδα των φαβορί για κατάκτηση του Euro 2020.

Μετά τη θρυλική κατάκτηση το 1988 από τη παρέα του Φαν Μπάστεν, η Ολλανδοί συμμετείχαν σε 6 Ευρωπαϊκά. Έφτασαν στο χάλκινο μετάλλιο 3 φορές και μόνο μία φορά δεν κατάφεραν να προκριθούν από τους ομίλους (το 2012), κάτι που σημαίνει πως έχουμε να δούμε την Ολλανδία σε φάση πλει-οφ εδώ και δύο διοργανώσεις.

Τα αποτελέσματα της Ολλανδίας στα προκριματικά

Η Ολλανδία στάθηκε κατά κάποιο τρόπο τυχερή στα προκριματικά αφού κληρώθηκε μεν με τη Γερμανία, είχε όμως στον όμιλο και τις Β. Ιρλανδία, Λευκορωσία και Εσθονία. Οι Γερμανού πήραν τη πρωτιά και οι Οράνιε τη δεύτερη θέση με άνεση χάνοντας μόνο μία φορά.

Έχουν ένα πολύ ενδιαφέρον ρόστερ, στο οποίο συνδυάζονται έμπειροι παίκτες όπως οι Βαϊνάλντουμ και Κλάασεν, με ανερχόμενα ταλέντα όπως οι Φράνκι ντε Γιονγκ, Φαν ντε Μπέεκ και ντε Λιχτ. Ωστόσο το βασικότερο ίσως αστέρι της ομάδας θα απουσιάσει. Ο φαν Ντάικ της Λίβερπουλ δεν είναι ακόμη έτοιμος και η Ολλανδική ομάδα θα πρέπει να βρει τις λύσεις που θα αναπληρώσουν τη σταθερότητα που δίνει στην ομάδα ο μεγάλος απών.

Ουκρανία

  • Καλύτερη επίδοση: τρίτη θέση σε όμιλο 
  • Επίδοση στο τελευταίο Euro: φάση των ομίλων
  • Θέση στα προκριματικά: πρώτη
  • Τρέχουσα κατάταξη FIFA: 24η θέση

Η Ουκρανία συμμετέχει σε τελική φάση Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος για τρίτη φορά. Η πρώτη τους ήταν στο Euro του 2012 ως μία εκ των διοργανωτριών χωρών, ενώ προκρίθηκαν και για τη διοργάνωση του 2016.

Έως τώρα δεν έχει καταφέρει να προκριθεί από τους ομίλους, όμως φέτος οι στοιχηματικές πιστεύουν ότι θα το κάνει.

Τα αποτελέσματα της Ουκρανίας στα προκριματικά

Στα προκριματικά ήταν η έκπληξη αφού κατάφερε και πήρε τη πρώτη θέση του ομίλου της στον οποίο συμμετείχαν οι Πορτογαλία και Σερβία. Η ομάδα του Αντρέι Σεφτσένκο δεν έχασε ούτε ματς, παίρνοντας 6 νίκες και 2 ισοπαλίες. Αυτή τους η πορεία αφήνει πολλές υποσχέσεις για τη τελική φάση, όπου θα μπορούσε να αποτελέσει μία από τις ευχάριστες εκπλήξεις και να φτάσει αρκετά μακριά.

Αυστρία

  • Καλύτερη επίδοση: τρίτη θέση σε όμιλο 
  • Επίδοση στο τελευταίο Euro: φάση των ομίλων
  • Θέση στα προκριματικά: δεύτερη
  • Τρέχουσα κατάταξη FIFA: 23η θέση

Η Αυστρία είχε καλά αποτελέσματα στην ιστορία της στα Παγκόσμια Κύπελλα (3η το 1954 και 4η το 1934), όμως δεν είχε παίξει σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα έως το 2008, όπου πήγαν ως διοργανώτρια και δεν κατάφεραν να πάνε ψηλότερα από τη τρίτη θέση του ομίλου.

Συνολικά, έχει πάει σε δύο Euro και δεν έχει πάρει ακόμα νίκη έχοντας δύο ισοπαλίες και τέσσερις ήττες. Τώρα οι μπουκ θεωρούν τις πιθανότητες να περάσουν στην επόμενη φάση αυξημένες, αλλά όχι κάτι παραπάνω.

Τα αποτελέσματα της Αυστρίας στα προκριματικά

Κατέλαβε τη δεύτερη θέση του ομίλου της στα προκριματικά, πίσω από την αναμφισβήτητη κυρίαρχο του ομίλου Πολωνία. Πήραν 6 νίκες, αφήνοντας 5 βαθμούς πίσω την επόμενη στον πίνακα Β. Μακεδονία.

Ηγέτες της στα προκριματικά ήταν οι Αρναούτοβιτς και Ζάμπιτζερ. Όμως στο Euro, πολλά θα εξαρτηθούν από τη φόρμα και τις διαθέσεις του Αλάμπα. Μετά από τη μεταγραφή του στη Ρεάλ Μαδρίτης, θα πρέπει να βρει κίνητρο και όρεξη για να δώσει το καλύτερο του εαυτό στα γήπεδα του Βουκουρεστίου και του Άμστερνταμ, αν θέλει να επισκεφτεί και άλλα μέρη της Ευρώπης με την εθνική.

Β. Μακεδονία

  • Καλύτερη επίδοση: πρώτη συμμετοχή σε Euro 
  • Επίδοση στο τελευταίο Euro: δεν προκρίθηκε 
  • Θέση στα προκριματικά: πρόκριση από το Nations League
  • Τρέχουσα κατάταξη FIFA: 62η θέση

Το Euro 2020 είναι ιστορικό, από την άποψη ότι βλέπουμε πρώτη φορά ομάδες που προκρίθηκαν σε αυτό μέσα από το Κύπελλο Εθνών της UEFA. Μία από αυτές είναι και η νεοφώτιστη στη διοργάνωση Β. Μακεδονία. Οι μπουκ προβλέπουν την αποτυχία της ομάδας των γειτόνων, δίνοντάς τους αποδόσεις που προεξοφλούν σε μεγάλο βαθμό τον αποκλεισμό τους από τη συνέχεια.

Η Β. Μακεδονία μπορεί να πάρει ως παράδειγμα τη πορεία των Αλβανών στο Euro του 2016, όταν οι δεύτεροι κατάφεραν και πήραν τη τρίτη θέση σε έναν δύσκολο όμιλο. Αυτό δεν ήταν αρκετό τελικά για τη πρόκριση, αλλά η Β. Μακεδονία θα μπορούσε να σταθεί πιο τυχερή.

Τα αποτελέσματα της Β. Μακεδονίας στα προκριματικά

Η ομάδα του Ιγκόρ Ανγκελόφσκι πήρε τη πρώτη θέση στον όμιλό της στο Nations League, μετά κέρδισε το Κόσοβο στον ημιτελικό και τη Γεωργία στον τελικό. Η πρόκριση αποτελεί μία τρομερή επιτυχία για μία από τις καλύτερες γενιές ποδοσφαιριστών που έχει δει ποτέ η χώρα, καθοδηγούμενη από τον αγέραστο ηγέτη Γκόραν Πάντεφ.

Κανείς δεν περιμένει θαύματα από την ομάδα, κάτι που μπορεί να λειτουργήσει υπέρ της. Αν τυχόν φτάσουν ας πούμε μέχρι τα προημιτελικά, η μέρα θα μπορούσε να γίνει εθνική αργία. Πάντως οι στοιχηματικές τους θεωρούν από τα κύρια αουτσάιντερ. 

Διαβάστε ακόμα: