Μέθοδος πονταρίσματος: Ένας τρόπος για να βελτιωθείτε στο στοίχημα

  • Ανακαλύψτε γιατί οι μέθοδοι πονταρίσματος (staking) είναι σημαντικές στο στοίχημα

  • Μάθετε σχετικά με τις πιο συνηθισμένες μεθόδους πονταρίσματος

  • Ανακαλύψτε ποια μέθοδος στοιχηματισμού είναι η καλύτερη

Υπάρχει περίπτωση το ποσό που στοιχηματίζουμε να είναι πιο σημαντικό από το ίδιο το στοίχημα. Αναλύσαμε πέντε δημοφιλείς μεθόδους πονταρίσματος και σας τις παρουσιάζουμε.

Ο επαγγελματίας παίκτης του blackjack και συγγραφέας Ed Thorp ήταν πετυχημένος στο να μετράει τα φύλα της τράπουλας. Πολλοί θα πουν πολύ επιτυχημένος, καθώς η ικανότητά που επέδειξε στα τραπέζια των μεγαλύτερων καζίνο του Λας Βέγκας ήταν τέτοια που οδήγησε στην χρησιμοποίηση πολλών τραπουλών, κάτι που πυροδότησε έναν πόλεμο στο μέτρημα φύλων.

Μέθοδος πονταρίσματος

Είναι η μέθοδος υπολογισμού του κατάλληλου χρηματικού ποσού για ποντάρισμα σε κάθε στοίχημα που βάζουμε, με σκοπό τη συνεπή κερδοφορία.

Εκτός από την εξειδίκευση του ως επαγγελματίας παίκτης, δημοσίευσε και δύο βιβλία για το θέμα, αποδίδοντας το μεγαλύτερο μέρος της επιτυχίας του στη μέθοδο πονταρίσματος που δημιούργησε ο μαθηματικός John Kelly Jr. ¨Η στρατηγική του παιχνιδιού ευθύνεται ίσως για το ένα τρίτο αυτών που θα κερδίσεις. Η μέθοδος πονταρίσματος ευθύνεται μέχρι και για τα δύο τρίτα.¨

Φυσικά, είναι εύκολο να πει κανείς ότι η μέθοδος πονταρίσματος είναι σημαντική. Τί κάνει όμως μία μέθοδο χρήσιμη στο στοίχημα; Με επιρροή από το ¨ Alex ’s Adventures in Numberland¨ του AlexBellos, στοιχειοθετήσαμε την επιτυχία πέντε μεθόδων πονταρίσματος σε μια σειρά από 500 στοιχήματα:

Το παραπάνω γράφημα δείχνει τα κέρδη από 500 προσομοιωμένα στοιχήματα για τις πέντε μεθόδους πονταρίσματος, με πιθανότητα κέρδους 55% σε στοιχήματα δύο αποτελεσμάτων. Το αρχικό ποντάρισμα για κάθε μέθοδο ήταν 100 ευρώ (εκτός από τη μέθοδο all-in, στην οποία πονταρίστηκαν εξαρχής 1000 ευρώ). Κάθε μέθοδος ξεκίνησε με κεφάλαιο 1000 ευρώ και η προσομοίωση συνεχίστηκε για κάθε μέθοδο μέχρι το 500ο στοίχημα (ή μέχρι να ελαχιστοποιηθεί το κεφάλαιό τους).

Όπως βλέπετε, μία από τις μεθόδους προσφέρει πολύ μεγαλύτερες αποδόσεις από τις υπόλοιπες, ενώ με μία άλλη το κεφάλαιο χάνεται πολύ γρήγορα.

Τα πέντε συστήματα περιγράφονται παρακάτω - ποιο γράμμα νομίζετε ότι αντιστοιχεί σε κάθε γραμμή του γραφήματος;

Μέθοδος 1: Στοιχηματίστε τα πάντα, κάθε φορά

Ποντάρετε ολόκληρο το κεφάλαιό σας σε κάθε στοίχημα. Το πλεονέκτημα είναι ότι παίρνετε μεγάλες αποδόσεις, γρήγορα. Το μειονέκτημα είναι φυσικά ότι μόλις χάσετε, μένετε χωρίς χρήματα και είστε εκτός παιχνιδιού.

Μέθοδος 2: Σταθερό ποντάρισμα

Ποντάρετε ένα σταθερό ποσό για κάθε στοίχημα και δεν το αυξομειώνετε, ανεξάρτητα από τα κέρδη ή τις ζημιές. Σε αυτό το παράδειγμα, ήταν 100 ευρώ. Αν για παράδειγμα φτάσετε τα 2000 στοιχήματα με 55% πιθανότητα επιτυχίας σημαίνει ότι με αυτή τη μέθοδο μειώνετε δραματικά την πιθανότητα να χρεοκοπήσετε. Δυστυχώς, την ίδια στιγμή τα κέρδη περιορίζονται σε μία αργή και σταθερή αύξηση.

Μέθοδος 3: Martingale

Ποντάρετε τα διπλά μετά από κάθε χαμένο στοίχημα για να καλύψετε τις απώλειες με τα κέρδη του επόμενου. Αυτό δίνει μια ταχύτερη αύξηση του κεφαλαίου από τα σταθερό ποντάρισμα (καθώς διπλασιάζετε το ποντάρισμα για να καλύψετε τυχόν απώλειες). Αν προκύψουν διαδοχικές απώλειες, ωστόσο, καθώς τα απαιτούμενα πονταρίσματα θα συνεχίζουν να διπλασιάζονται, σύντομα θα χρειαστεί να ποντάρετε πολύ μεγάλα ποσά στην προσπάθεια για κάλυψη των απωλειών.

Μέθοδος 4: Fibonacci

Η ακολουθία Fibonacciσημαίνει ότι μετά από κάθε χαμένο στοίχημα αυξάνετε το ποντάρισμά σας με τα κέρδη του επόμενου στοιχήματος. Αυτή η μέθοδος έχει παρόμοια μειονεκτήματα με τη μέθοδο Martingale, αλλά μειώνει το πόσο γρήγορα αυξάνεται το ποντάρισμα σε περίπτωση συνεχόμενων απωλειών (και συνεπώς μειώνει και τον ρυθμό με τον οποίο κερδίζετε).

Μέθοδος 5: Αναλογικά πονταρίσματα

Τοποθετείτε ένα μέρος του κεφαλαίου σας ανάλογα με την αξία του στοιχήματός σας. Σε αυτή την προσομοίωση χρησιμοποιήσαμε το κριτήριο Kelly για τα αναλογικά πονταρίσματα. Με αυτή τη μέθοδο, το ποντάρισμά σας πρέπει να είναι η αξία σας διαιρούμενη με τις αποδόσεις. Σε αυτό το παράδειγμα, καθώς η αξία είναι 10% και η απόδοση είναι 2.00, το 10/1 είναι 10.

Επομένως, από το 10% του κεφαλαίου των 1000 ευρώ προκύπτει ποντάρισμα 100 ευρώ. Σε περίπτωση που το στοίχημα αυτό είναι επιτυχές, το επόμενο ποντάρισμα θα αυξηθεί στα 110 ευρώ, δηλαδή το 10% του νέου κεφαλαίου που θα έχει γίνει 1100 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι τα κέρδη αυξάνονται γρηγορότερα από ό, τι στο σύστημα σταθερού πονταρίσματος, ενώ οι απώλειες επιβραδύνονται.

Ποια μέθοδος είναι η καλύτερη;

Όπως φαίνεται από τις παραπάνω περιγραφές, τα αναλογικά πονταρίσματα έχουν πλεονέκτημα έναντι των άλλων μεθόδων. Φανταστείτε να έχετε μείνει με τα τελευταία 100 ευρώ. Θα ποντάρετε 10 ευρώ και θα μένετε στο παιχνίδι για πολύ περισσότερο απ’ ότι με ένα σύστημα σταθερού πονταρίσματος, όπου τα τελευταία 100 ευρώ θα ήταν το τελευταίο σας στοίχημα.

Ποντάροντας όλο το κεφάλαιο κάθε φορά, προκύπτουν μεγάλα κέρδη από το πρώτο κιόλας στοίχημα, κερδίζοντας όσα κερδίζουν άλλες μέθοδοι μετά από επτά στοιχήματα. Τα κέρδη είναι εντυπωσιακά, όμως αυτή η μέθοδος βγαίνει από την προσομοίωση από τον δεύτερο κιόλας γύρο χάνοντας όλο το κεφάλαιο.

Η πιθανότητα να φτάσετε τους 1.000 γύρους με πιθανότητα 55% με τη μέθοδο all-inείναι απεριόριστα μικρή οπότε και πρακτικά αδύνατη (αν και θα είχατε κερδίσει 67 δισεκατομμύρια ευρώ από τον 27ο γύρο).

Οι Fibonacci και Martingale, μέθοδοι προοδευτικών πονταρισμάτων, έχουν δυνατό ξεκίνημα, αλλά οποιαδήποτε μεγάλη ακολουθία απωλειών αυξάνει κατά πολύ το απαιτούμενο ποντάρισμα.

Στην προσομοίωσή μας, στον 83ο γύρο, είχαμε 11 χαμένα στοιχήματα στη σειρά. Αυτές οι ήττες μηδένισαν το κεφάλαιο για τις Fibonacci και Martingale και στην περίπτωση της Martingale θα έπρεπε να στοιχηματίσουμε 403.000 ευρώ προκειμένου να ανακτηθούν απώλειές μας, ποσό τεράστιο αν αναλογιστούμε ότι το κεφάλαιο έφτασε μόλις τα 6.300 ευρώ στο υψηλότερο σημείο του. Για την Fibonacci, το αντίστοιχο στοίχημα θα ήταν 33.500 ευρώ, με το κεφάλαιο να έχει φτάσει στα 4.100 ευρώ.

Εκτός των αναλογικών πονταρισμάτων, η μοναδική μέθοδος που απέφυγε τη χρεωκοπία ήταν αυτή του σταθερού πονταρίσματος, η οποία σημείωσε αργά αλλά σταθερά κέρδη. Στον 83ογύρο, το σταθερό ποντάρισμα είχε αυξήσει το κεφάλαιο σε 3.400 ευρώ και έπεσε μόλις στα 2.300. Δεν είχε χρεωκοπήσει, αλλά δεν είχε εντυπωσιακά αποτελέσματα να επιδείξει μετά από 95 στοιχήματα.

Η σειρά των 11 χαμένων στοιχημάτων έπληξε το αναλογικό ποντάρισμα επίσης αρκετά, μειώνοντας τα κέρδη του από 7.359 σε 2.286 ευρώ, κάτω και από αυτά του σταθερού πονταρίσματος. Αυτό δείχνει πόσο καλά προστατεύονται τα κέρδη με το σταθερό ποντάρισμα. Ωστόσο, μετά από 500 στοιχήματα, τα σταθερά πονταρίσματα απέφεραν μόνο 6.400 ευρώ, ενώ τα αναλογικά 18.275.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι αυτό βασίζεται στην υπόθεση ότι έχουμε το πλεονέκτημα υπέρ μας, χωρίς αυτό τα αποτελέσματα για όλες τις μεθόδους πονταρίσματος θα άλλαζαν δραματικά.

Η στρατηγική του παιχνιδιού ευθύνεται για το ένα τρίτο των κερδών σου. Η μέθοδος πονταρίσματος ευθύνεται μέχρι και για τα δύο τρίτα τους.

Υποστηρίζοντας την μέθοδο πονταρισμάτων σας

Η παραπάνω προσομοίωση δείχνει ότι οι διαφορετικές μέθοδοι πονταρίσματος έχουν πολύ διαφορετικά αποτελέσματα, ακόμα και αν οι υπόλοιπες μεταβλητές παραμείνουν οι ίδιες. Η διαφορά μεταξύ της χρεωκοπίας και του κέρδους 18.275 ευρώ μετά από 500 στοιχήματα ήταν απλά η επιλογή της σωστής μεθόδου πονταρίσματος.

Είναι σημαντικό, ωστόσο, να θυμόμαστε ότι δεν υπάρχει ιδανική μέθοδος ούτε κρυφά κερδοφόρα συστήματα στοιχήματος. Αν και το κριτήριο Kelly χρησιμοποιήθηκε στην παραπάνω προσομοίωση, μπορεί να υπάρχουν πιο εξελιγμένες μέθοδοι για διαφορετικούς τύπους στοιχημάτων. Είναι σημαντικό να ανακαλύψετε ποιο είδος πονταρίσματος είναι κατάλληλο για τα στοιχήματά σας, συνήθως μέσω έρευνας και προσομοίωσης.

Είναι επίσης σημαντικό να θυμάστε ότι το κριτήριο Kelly λειτουργεί μόνο αν γνωρίζετε την πιθανότητα επιτυχίας σας, την οποία χρησιμοποιείτε για να υπολογίσετε το ποντάρισμά σας. Εάν ο υπολογισμός της αξίας σας είναι λανθασμένος, θα συνεχίσετε να αντιμετωπίζετε δυσκολίες ότι κι αν κάνετε.