Πώς να χρησιμοποιήσετε το κριτήριο Kelly στο στοίχημα

  • Εισαγωγή στο κριτήριο Kelly και τα οφέλη του

  • Κατανοήστε το κριτήριο Kelly με ένα απλό παράδειγμα στριψίματος κέρματος

5b717d3811a79_1534164280.jpg

Kelly criterion

Δημοφιλής μέθοδος καθορισμού πονταρίσματος που προτείνει το ποντάρισμα να είναι ανάλογο με το πλεονέκτημα που θεωρούμε ότι έχουμε.

Οι παίκτες θα πρέπει πάντα να αναζητούν ένα πλεονέκτημα που βασίζεται στα μαθηματικά αντί να ακολουθούν την παρόρμησή τους. Για παράδειγμα, μαθηματικοί τύποι για το στοίχημα όπως το κριτήριο Kelly, είναι απαραίτητο να είναι γνωστοί από τους παίκτες, καθώς έτσι αποκτούν ένα χρήσιμο εργαλείο για τον καθορισμό του ποσού που πρέπει να ποντάρουν.

Πριν τοποθετήσουν κάθε στοίχημα, θα πρέπει να λάβουν υπ’ όψη έξι σημαντικά ερωτήματα: ποιος, τι, πότε, πού, γιατί και πόσο; Σε αυτό το άρθρο θα ασχοληθούμε με το πόσο, και συγκεκριμένα με το πόσο πρέπει να ποντάρουμε.

Σκεφτείτε την τοποθέτηση ενός στοιχήματος στην αγγλική Premier League. Τα ερωτήματα προσαρμόζονται ως εξής:

  • Σε ποιόν θα στοιχηματίσουμε; Chelsea

  • Σε τι στοίχημα; Νίκη

  • Πότε θα ποντάρουμε; Τώρα

  • Πού να στοιχηματίσουμε; Στην Χ στοιχηματική που τείνει να προσφέρει τις καλύτερες αποδόσεις

  • Γιατί ποντάρουμε; Φαίνεται να έχει καλύτερες πιθανότητες για τη νίκη

  • Πόσο; Πόσο να ποντάρουμε σε αυτό το στοίχημα;


Τα περισσότερα άρθρα συνηθίζουν να ασχολούνται με τα πέντε πρώτα ερωτήματα και συνήθως χρησιμοποιούν μαθηματικές ή στατιστικές αιτιολογίες για να απαντήσουν στο ¨γιατί¨.

Στη λήψη οικονομικών αποφάσεων, δεν αρκεί μόνο να βρούμε τα κατάλληλα επενδυτικά προϊόντα για να τοποθετήσουμε τα χρήματά μας, αλλά και να αποφασίσουμε πως θα μοιράσουμε το κεφάλαιο. Έτσι και στο στοίχημα, ένα σημαντικό ερώτημα για τον παίκτη είναι πόσα χρήματα να ποντάρει σε κάθε στοίχημα.

Πολλά άρθρα προτείνουν το κριτήριο Kelly ή κάποιας παραλλαγής του. Στην ουσία, με το κριτήριο Kelly υπολογίζουμε τι ποσοστό του κεφαλαίου μας πρέπει να ποντάρουμε σε ένα στοίχημα με αξία ώστε το κεφάλαιό μας να αυξηθεί εκθετικά.

Ο τύπος του κριτηρίου Kelly είναι:

(BP – Q) / B

B =οι δεκαδικές αποδόσεις -1

P= η πιθανότητα επιτυχίας

Q= η πιθανότητα αποτυχίας (π.χ. 1 – P)

Χρησιμοποιώντας ένα νόμισμα ως παράδειγμα για το Kelly criterion

5d38170cd53da_1563957004.jpg

Για παράδειγμα, σκεφτείτε ότι στοιχηματίζετε στην κορώνα στο 2.00. Ωστόσο, ας υποθέσουμε ότι το κέρμα είναι πειραγμένο και έχει 52% πιθανότητες να έρθει κορώνα.

Σε αυτήν την περίπτωση:

Ρ = 0,52

Q = 1 - 0,52 = 0,48

Β = 2 - 1 = 1

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα: (0.52 x 1 - 0.48) / 1 = 0.04


Επομένως, το κριτήριο Kelly θα μας συνιστούσε να στοιχηματίσουμε το 4% του κεφαλαίου μας. Οποιοδήποτε θετικό ποσοστό υποδηλώνει πλεονέκτημα υπέρ του κεφαλαίου μας, επομένως το κεφάλαιό μας θα αυξάνεται εκθετικά.

Τελικά το κριτήριο Kelly προσφέρει ένα σαφές πλεονέκτημα σε σχέση με άλλα συστήματα διαχείρισης πονταρίσματος, καθώς εμπεριέχει μικρότερο ρίσκο. Ωστόσο, απαιτεί ακρίβεια στην πρόβλεψη της πιθανότητας ενός αποτελέσματος ενώ επίσης δεν θα πρέπει να περιμένουμε ραγδαία αύξηση του κεφαλαίου μας, ακόμα και αν ακολουθήσουμε το σύστημα με πειθαρχία.