Οδηγός για ζωντανό (Live) στοίχημα στο ποδόσφαιρο

Όλο και περισσότερο, το ενδιαφέρον των παικτών του στοιχήματος μετατοπίζεται από τη pre game στη live κάλυψη των αγώνων. Οι μπουκ βέβαια, που καταγράφουν διαρκώς τις στοιχηματικές συνήθειες των πελατών τους, προσαρμόζουν το προϊόν και τις υπηρεσίες τους ανάλογα.

Το ζωντανό στοίχημα λοιπόν, κατέχει πλέον πολύ σημαντικό κομμάτι της προσοχής όλης της στοιχηματικής αγοράς και όσων συμμετέχουν σε αυτή. Το ποδόσφαιρο παίρνει όπως είναι αναμενόμενο τη μερίδα του λέοντος και στο live, με τις στοιχηματικές εταιρίες να προσφέρουν όλο και περισσότερες διοργανώσεις και πρωταθλήματα προς στοιχηματισμό ζωντανά.

Όμως, πόσο καλά γνωρίζουν οι παίκτες τις ιδιαιτερότητες του ζωντανού στοιχήματος και των διαφορών του από το στοίχημα πριν την έναρξη του αγώνα; Ξέρουν πώς να βρουν αξία και να κερδίσουν στο live; Ποιες είναι οι καλύτερες στοιχηματικές εταιρίες για live;

Η θεμελιώδης αρχή για να αποκομίσει κανείς κέρδος από το ζωντανό στοίχημα είναι η ίδια με οποιοδήποτε άλλο τρόπο παιχνιδιού. Ο παίκτης πρέπει να εκμεταλλευτεί την αναποτελεσματικότητα της αγοράς, όπου και όταν αυτή υπάρχει. Αυτό σημαίνει να έχει τη δυνατότητα να υπολογίζει τις πιθανότητες ώστε να αναγνωρίζει τις περιπτώσεις όπου οι αποδόσεις δεν είναι σωστές, οπότε υπάρχει αξία και ενδεχόμενο κέρδος. Στο live, υπάρχουν συγκεκριμένοι τομείς, όπου οι παίκτες πρέπει να εστιάσουν για να βρουν και να εκμεταλλευτούν αυτά τα λάθη.

Τα γκολ είναι σπάνια και τυχαία

Στο ποδόσφαιρο, ο αριθμός των γκολ κάθε ομάδας είναι και το κύριο ζητούμενο όσον αφορά στο ίδιο το άθλημα αλλά και στο στοίχημα. Ο χρόνος που θα μπουν όμως είναι εξίσου σημαντικός όταν μιλάμε για ζωντανό στοίχημα. Οι ποδοσφαιρικοί αγώνες έχουν έναν μεγάλο αριθμό αναμενόμενων γκολ, κάτι που κάνει και το ζωντανό ποντάρισμα τόσο ενδιαφέρον. Ο πραγματικός αριθμός των τερμάτων που σημειώνονται ωστόσο είναι κατά πολύ μικρότερος. Πρέπει λοιπόν να εντοπίσουμε τα πιο πιθανά από όλα αυτά τα αναμενόμενα γκολ, ώστε να πλησιάσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο σε μία ακριβή πρόβλεψη της πραγματικής εξέλιξης του αγώνα.

Τα στατιστικά παίζουν και εδώ πολύ σημαντικό ρόλο. Ο αναμενόμενος αριθμός αλλά και οι χρόνοι των γκολ μέσα σε ένα παιχνίδι μπορούν να φανούν σε μεγάλο ποσοστό από τα στατιστικά των ομάδων. Το ποδόσφαιρο όμως παίζεται από ανθρώπους, των οποίων η συμπεριφορές αλλάζουν συνεχώς και έχουν τη τάση να κινούνται προς το τυχαίο, κάτι που δεν κάνουν οι αριθμοί. Η συμπεριφορά των ποδοσφαιριστών, ακόμα και των προπονητών μπορεί να αλλάξει ένα αποτέλεσμα και να το οδηγήσει μακριά από αυτό που ορίζει η στατιστική.

Επίσης η ψυχολογία αυτών που συμμετέχουν μπορεί να επηρεαστεί από διάφορους αστάθμητους παράγοντες. Είναι λοιπόν σημαντικό, εκτός των πολύ χρήσιμων στατιστικών στοιχείων ενός ποδοσφαιρικού αγώνα, να γνωρίζουμε και όλες τις άλλες παραμέτρους που μπορούν να αλλάξουν την εικόνα του παιχνιδιού. Αυτές μπορεί να είναι τυχόν αλλαγές στις συνθέσεις των ομάδων, τα κίνητρα των αντιπάλων, η πορεία του αγώνα, ακόμα και σκοπιμότητες ή και έξω-αγωνιστικοί παράγοντες.

Πολλές φορές, οι αλγόριθμοι ή και οι υπάλληλοι που διευθύνουν τα ζωντανά παιχνίδια δεν έχουν ολοκληρωμένη άποψη για κάθε ένα από τα πολλά γεγονότα που προσφέρουν οι στοιχηματικές για ποντάρισμα. Με καλή γνώση λοιπόν, μπορεί κανείς να εκμεταλλευτεί αυτή την ελλιπή εικόνα και να αναγνωρίσει το λάθος του μπουκ στις αποδόσεις κατά τη διάρκεια του αγώνα. Εφόσον αυτό συμβεί, ο παίκτης θα έχει ένα ξεκάθαρο πλεονέκτημα, το οποίο μπορεί με τη σωστή διαχείριση να μετατρέψει σε κέρδος.

Τα στατιστικά

Όπως είπαμε, τα στατιστικά παραμένουν ίσως το σημαντικότερο στοιχείο που υπάρχει για την πρόβλεψη του αποτελέσματος αλλά και του τρόπου που αυτό θα έρθει σε έναν αγώνα. Ένα πολύ χρήσιμο στατιστικό για το ζωντανό στοιχηματισμό, είναι η χρονική κατανομή των γκολ ενός παιχνιδιού. Ή έστω τα αναμενόμενα χρονικά σημεία όπου τα γκολ έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να μπουν.

Το παρακάτω γράφημα δείχνει την κατανομή των γκολ ανά 15λεπτο στη Πρέμιερ Λιγκ για τη σεζόν 2011-12. Βλέπουμε ότι τα γκολ μπήκαν συχνότερα προς το τέλος των αγώνων. Όπως και στο τέλος του πρώτου ημιχρόνου, όπου συναντάμε μία μικρή άνοδο. Είναι χαρακτηριστικό ότι η πιθανότητα να σημειωθεί ένα τέρμα στα τελευταία 15 λεπτά είναι σχεδόν διπλάσια σε σχέση με τα πρώτα 15 λεπτά του αγώνα.

Κατανομή γκολ ανά 15λεπτο - Πρέμιερ Λιγκ 2011-12

Αυτό το γράφημα είναι μόνο μία γενική εικόνα του Αγγλικού Πρωταθλήματος. Εξετάζοντας όμως τις ιδιαιτερότητες και τις διαφορετικές προσεγγίσεις των διάφορων ομάδων και των συντελεστών τους – παικτών και προπονητή – τα πράγματα μπορεί να αλλάξουν αρκετά. Για παράδειγμα, ας δούμε τα αντίστοιχα στοιχεία για τη Ρέντινγκ. Το τελευταίο 15λεπτο στη δική τους περίπτωση παρήγαγε τα τριπλάσια γκολ απ’ ότι το πρώτο, και τα τετραπλάσια από τα 15 λεπτά μεταξύ 46’ και 60’.

Κατανομή γκολ ανά 15λεπτο – Ρέντινγκ

Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε τέτοιου είδους πληροφορίες όταν παίζουμε ζωντανό στοίχημα, καθώς όπως φαίνεται και στο παράδειγμα της Ρέντινγκ, υπάρχουν ομάδες που αγωνίζονται εντελώς διαφορετικά απ’ ότι η μέση ομάδα της λίγκας. Κάτι που λαμβάνεται σημαντικά υπ’ όψη και από τους μπουκ όταν ορίζουν τις αποδόσεις τους. Η κατανομή των γκολ είναι ένα χρήσιμο βασικό στοιχείο, όμως αυτά τα κάπως γενικά δεδομένα προκύπτουν και επηρεάζονται από πολλούς παράγοντες, τους οποίους θα πρέπει να εξετάζουμε λεπτομερώς όταν θέλουμε να παίξουμε στοίχημα ζωντανά.

Ο τρόπος παιχνιδιού των ομάδων

Κατά τη διάρκεια του αγώνα, οι παίκτες έχουν πρόσβαση σε πολλά στατιστικά στοιχεία τα οποία τους προσφέρονται από πολλές ελεύθερες πηγές, συμπεριλαμβανομένων και των ίδιων των στοιχηματικών. Το ποσοστό κατοχής, τα σουτ εντός και εκτός εστίας, τα κόρνερ κ.α. δίνουν μία γενική εικόνα του παιχνιδιού και μπορούν να δώσουν μία ιδέα για τον τρόπο που αγωνίζονται οι δύο ομάδες έως εκείνη τη στιγμή. Το θέμα βέβαια δεν είναι να μετρήσει κανείς απλά τη διαφορά των αριθμών αυτών, αλλά να τους ενσωματώσει στην υποκειμενική του άποψη για τις ομάδες και την απόδοσή τους στο παιχνίδι. Ένας καλός και έμπειρος παίκτης, συνδυάζοντας όλα αυτά τα στοιχεία, μπορεί να δει αν οι προσφερόμενες αποδόσεις είναι σωστές ή λάθος και αν προκύπτει αξία οπότε και ποντάρισμα.

Το σημαντικότερο γεγονός σε σχέση με την πορεία ενός αγώνα είναι η αστάθειά της. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου οι ισορροπίες ενός παιχνιδιού μπορούν να αλλάξουν εντελώς εξαιτίας παραμέτρων όπως η έκβαση του σκορ, η ένταση των οπαδών, οι αλλαγές στο κίνητρο όταν ο αγώνας εξαρτάται και από αποτελέσματα άλλων αναμετρήσεων που παίζονται παράλληλα κ.α.

Σε ανάλογες περιπτώσεις, το να κοιτάει κάποιος τα δύο ημίχρονα σαν κομμάτια δύο διαφορετικών παιχνιδιών είναι μία έξυπνη ιδέα, αφού κάτι τέτοιο θα τον οδηγήσει σε μία πιο αντικειμενική κρίση, χωρίς να επηρεάζεται από τα δεδομένα που ταιριάζουν σε αγώνες με κανονική ροή.

Αυτό το άρθρο μπορεί να θεωρηθεί απλά μία εισαγωγή στο ζωντανό στοίχημα στο ποδόσφαιρο. Υπάρχουν πολλά ακόμα που μπορούν να αναλυθούν και θα το κάνουμε σε επόμενα, πιο εξειδικευμένα άρθρα για το live. Ο σκοπός μας μέσα από αυτά τα άρθρα, είναι να κάνουμε τους παίκτες να σκεφτούν πώς θα φτάσουν σε επιλογές με αξία και έπειτα, να ενθαρρυνθούν για να αναζητήσουν ακόμα περισσότερα, που θα οδηγήσουν τις γνώσεις τους σε υψηλότερο επίπεδο για να γίνουν πιο ενημερωμένοι παίκτες συνολικά. Αναμείνατε λοιπόν για περισσότερα άρθρα για το live στοίχημα πολύ σύντομα!