Πώς να υπολογίσετε την αναμενόμενη αξία (Expected Value)

  • Εισαγωγή με έναν βασικό τύπο υπολογισμού της αναμενόμενης αξίας

  • Μάθετε πώς μπορείτε να διαπιστώσετε αν θα πρέπει να ποντάρετε ή όχι

Η Αναμενόμενη Αξία ενός στοιχήματος μας δείχνει πόσα μπορούμε να περιμένουμε ότι θα κερδίσουμε (κατά μέσο όρο) ανά στοίχημα. Ως εκ τούτου, είναι ο πιο χρήσιμος υπολογισμός που μπορεί να κάνει ένας παίκτης του στοιχήματος όταν συγκρίνει τις αποδόσεις των στοιχηματικών εταιριών. Πώς μπορείτε να υπολογίσετε την αναμενόμενη αξία στο στοίχημα για να προβλέψετε τα κέρδη σας; Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε.

Αναμενόμενη αξία

Το ποσό που ένας παίκτης μπορεί να περιμένει ότι θα κερδίσει ή θα χάσει, αν έβαζε ένα στοίχημα στις ίδιες αποδόσεις πολλές φορές, υπολογισμένο με μια απλή εξίσωση. Πολλαπλασιάζοντας την πιθανότητα νίκης με το κερδισμένο ποσό ανά στοίχημα και αφαιρώντας την πιθανότητα ήττας πολλαπλασιαζόμενη με το χαμένο ποσό ανά στοίχημα.

Ένα απλό παράδειγμα της Αναμενόμενης Αξίας (EV) με παράδειγμα: εάν στοιχηματίζατε 10 ευρώ στην κορώνα στο στρίψιμο ενός κέρματος θα κερδίζετε 11 ευρώ κάθε φορά που το μαντεύατε σωστά οπότε το EV θα είναι 0,5. 

Αυτό σημαίνει ότι αν βάζατε το ίδιο στοίχημα ξανά και ξανά, θα μπορούσατε να κερδίζετε κατά μέσο όρο 0,50 ευρώ για κάθε στοίχημα των 10 ευρώ.

Πώς να υπολογίσετε την αναμενόμενη αξία

Ο τύπος για τον υπολογισμό της Αναμενόμενης Αξίας είναι σχετικά εύκολος - απλά πολλαπλασιάστε την πιθανότητα νίκης με το ποσό του αναμενόμενου κέρδους ανά στοίχημα και αφαιρέστε την πιθανότητα απώλειας πολλαπλασιασμένη με το χαμένο ποσό ανά στοίχημα:

(Πιθανότητα νίκης) x (Ποσό κέρδους ανά στοίχημα) - (Πιθανότητα απώλειας) x (Χαμένο ποσό ανά στοίχημα)

Για να υπολογίσετε την αναμενόμενη αξία για τα αθλητικά στοιχήματα, μπορείτε να συμπληρώσετε τον παραπάνω τύπο με δεκαδικές αποδόσεις μετά από λίγους υπολογισμούς:

  1. Βρείτε τις δεκαδικές αποδόσεις για κάθε αποτέλεσμα (νίκη, ήττα, ισοπαλία)
  2. Υπολογίστε τα πιθανά κέρδη για κάθε αποτέλεσμα, πολλαπλασιάζοντας το ποντάρισμά σας με τη δεκαδική απόδοση και στη συνέχεια αφαιρέστε το ποσό του πονταρίσματος.
  3. Διαιρέστε το 1 με τις πιθανότητες του κάθε αποτελέσματος για να υπολογίσετε τις πιθανότητές τους
  4. Προσθέστε αυτά τα αποτελέσματα στον παραπάνω τύπο.

Για παράδειγμα, όταν η Chelsea (1.20) παίζει με την Stoke (14.00), με την ισοπαλία στο 7.00, ένα στοίχημα 10 ευρώ στη νίκη της Stoke αποδίδει πιθανά κέρδη 130 ευρώ και η πιθανότητα να συμβεί αυτό είναι 0.071 ή 7.1%.

Η πιθανότητα να μην έρθει αυτό το αποτέλεσμα είναι το άθροισμα των πιθανοτήτων για νίκη της Chelsea και της ισοπαλίας, δηλαδή 0.833 + 0.143 = 0.976. Το ποσό που χάνεται ανά αποτέλεσμα είναι το αρχικό ποντάρισμα (-10 ευρώ). Επομένως ο πλήρης τύπος είναι ο παρακάτω:


(0,071 x 130 ευρώ) - (0,976 x 10 ευρώ) = - 0,53 ευρώ


Η EV είναι αρνητική για αυτό το στοίχημα, γεγονός που υποδηλώνει ότι για κάθε ποντάρισμα 10 ευρώ θα χάνετε κατά μέσο όρο 0,53 ευρώ.

Πώς βοηθάει η αναμενόμενη αξία στο στοίχημα;

Θυμηθείτε ότι μια αρνητική EV δεν σημαίνει ότι θα χάσετε χρήματα. Σε αντίθεση με το στρίψιμο ενός κέρματος, οι αποδόσεις στο στοίχημα είναι υποκειμενικές και επομένως, αν προβλέψετε καλύτερα από την στοιχηματική, πιθανόν να κερδίσετε χρήματα.

Αν υπολογίσετε τις δικές σας πιθανότητες για έναν αγώνα και διαφέρουν από τις πιθανότητες που προκύπτουν από τις αποδόσεις που έχουν δοθεί από τον μπουκ, θα μπορούσατε να δείτε πού μπορείτε να βρείτε μία θετική EV και επομένως μία καλύτερη ευκαιρία για κέρδος.

Για παράδειγμα, οι αποδόσεις υποδηλώνουν ότι η Stoke έχει μόνο 7,1% πιθανότητες να νικήσει. Αν υπολογίσετε ότι μία ενδεχόμενη νίκη της Stoke έχει 10% πιθανότητες να συμβεί, η EV για ποντάρισμα στη νίκη της Stoke ανέρχεται στα 4 ευρώ.

Ο υπολογισμός της EV των πονταρισμάτων δίνει στους παίκτες περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την αξία που δίνεται από της στοιχηματική τους. Ενώ οι στοιχηματικές με χαμηλή γκανιότα έχουν EV γύρω στα 0.40 ευρώ, δεν είναι ασυνήθιστο για άλλες με μεγαλύτερη γκανιότα να έχουν EV -1 ευρώ, που σημαίνει ότι για κάθε ποντάρισμα 10 ευρώ θα έχετε πιθανές απώλειες 1 ευρώ.