Αναστέλλονται NBA, Champions League και άλλες διοργανώσεις λόγω Κορωνοϊού [Update]

Μία πληθώρα αθλητικών γεγονότων και διοργανώσεων έχουν ακυρωθεί τις τελευταίες ημέρες λόγω της ραγδαίας εξάπλωσης του Κορωνοϊού (Covid 19). Μέχρι την Παρασκευή το μεσημέρι, πάνω από 138.000 κρούσματα έχουν επιβεβαιωθεί, με πάνω από 5.000 από αυτά να έχουν δυστυχώς καταλήξει.

Προχθές βράδυ, ήταν η σειρά των φίλων του μπάσκετ να σοκαριστούν, μετά την ανακοίνωση της διοργανώτριας αρχής του NBA που ανέφερε πως αναστέλλει τη σεζόν λόγω του ιού που συνεχίζει να εξαπλώνεται στις ΗΠΑ. Αυτό συνέβη αφού το NBA γνωστοποίησε πως ένας παίκτης των Utah Jazz είναι θετικός στον ιό. Οι παίκτες των Oklahoma City Thunder και των Utah Jazz βρίσκονταν ήδη στο παρκέ όταν οι ιθύνοντες έλαβαν δράση στέλνοντας τους παίκτες πίσω στα αποδυτήρια.

Ο εν λόγω παίκτης δεν ήταν στο γήπεδο τη δεδομένη στιγμή και το όνομά του δεν ανακοινώθηκε στον τύπο από το NBA, όμως αργότερα έγινε γνωστό πως ο Γάλλος Rudy Gobert ήταν αυτός που είχε διαγνωστεί θετικός στον Κορωνοϊό.

Εδώ, ο Rudy Gobert αγγίζει αστειευόμενος τα μικρόφωνα όλων των δημοσιογράφων σε συνέντευξη τύπου, δύο ημέρες πριν διαγνωστεί θετικός στον ιό.

Εχθές ο ίδιο ζήτησε συγγνώμη από όλους για την ανεύθυνη στάση του, λέγοντας πως ελπίζει να αποτελέσει παράδειγμα προς αποφυγή και έστω κι έτσι να βοηθήσει στην ευαισθητοποίηση του υπόλοιπου κόσμου.

Το NBA ανέφερε στη δήλωσή του:

Το αποτέλεσμα του τεστ αναφέρθηκε λίγο πριν την έναρξη του σημερινού παιχνιδιού μεταξύ Utah Jazz και Oklahoma City Thunder στο Chesapeake Energy Arena. Σε εκείνο το σημείο αποφασίσθηκε να ματαιωθεί το παιχνίδι. Ο μολυσμένος παίκτης δεν ήταν στο γήπεδο.

Το NBA αναστέλλει τα παιχνίδια του μετά το τέλος των αποψινών αναμετρήσεων μέχρι νεωτέρας. Το NBA θα χρησιμοποιήσει αυτή τη διακοπή για να καθορίσει τα επόμενα βήματα σε σχέση με τη πανδημία του Κορωνοϊού.

 Όσον αφορά στους υπόλοιπους παίκτες των Oklahoma City Thunder και Utah Jazz, αναμένουν να ελεγχθούν για τον ιό. Επίσης, οι παίκτες και το προσωπικό των Jazz θα μείνουν σε καραντίνα στην πόλη της Oklahoma. Δυστυχώς το όλο θέμα δεν τελειώνει εδώ, καθώς οι Utah Jazz αντιμετώπισαν και άλλες ομάδες πρόσφατα – Toronto Raptors, Boston Celtics και New York Knicks – των οποίων οι παίκτες θα πρέπει να αυτό-αποκλειστούν και πιθανώς να κάνουν το τεστ για τον Κορωνοϊό.

Η αναστολή του πρωταθλήματος του NBA είναι πολύ σημαντική και ίσως συμπαρασύρει και άλλες λίγκες στην ίδια απόφαση, ακυρώνοντας γεγονότα όπως την εκκίνηση του πρωταθλήματος μπέιζμπολ MLB των ΗΠΑ, του Draft του NFL στο Λας Βέγκας και άλλων.

Η λίστα με τις αναβολές και τις ακυρώσεις αθλητικών αγώνων

Μπάσκετ: Η σεζόν του NBA έχει ήδη αναβληθεί μέχρι νεωτέρας. Το NCAA ανακοίνωσε πως τα παιχνίδια για το κολεγιακό πρωτάθλημα μπάσκετ θα παιχτούν μόνο με το βασικό προσωπικό των ομάδων και περιορισμένη παρουσία των οικογενειών.

Στην Ευρώπη, η Ευρωλίγκα ανέβαλε όλους τους αγώνες της με την FIBA να κάνει το ίδιο αναστέλλοντας όλες τις δικές της διοργανώσεις. Επίσης, πολυάριθμες λίγκες και διοργανώσεις ακυρώθηκαν σε ολόκληρη την Ευρώπη, ενώ και άλλες αναμένεται να μπουν στη σχετική λίστα.

Τένις: Ήδη έχει γίνει γνωστή η ακύρωση ενός από τα μεγαλύτερα τουρνουά στις ΗΠΑ, του Indian Wells. Επιπλέον, οι τελικοί του FED Cup, που θα διεξάγονταν στη Βουδαπέστη τον Απρίλιο, έχουν αναβληθεί μετά την απόφαση του ATP Tour να αναβάλλει όλα του τα παιχνίδια για έξι εβδομάδες έως τις 20 Απριλίου, επηρεάζοντας μεγάλο αριθμό τουρνουά που ήταν προγραμματισμένα για αυτή τη περίοδο.

Ποδόσφαιρο: Το ποδόσφαιρο φαίνεται ότι είναι το άθλημα που επηρεάζεται περισσότερο. Αναμετρήσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη και αλλού στον κόσμο παίζονται σε άδεια από κόσμο γήπεδα για να αποτρέψουν την εξάπλωση του ιού. Ελλάδα, Γαλλία, Γερμανία, Ρουμανία και πολλές άλλες χώρες αποφάσισαν να συνεχίσουν προς το παρόν το πρόγραμμα των αγώνων τους, χωρίς όμως οπαδούς σε αυτούς.

Δύο ματς του Champions League έχουν ήδη παιχτεί δίχως κόσμο, τα Βαλένθια – Αταλάντα και Παρί – Ντόρτμουντ, ενώ η UEFA αποφάσισε την αναβολή των παιχνιδιών Γιουβέντους – Λιόν και Μάντσεστερ Σίτι – Ρεάλ λόγω Κορωνοϊού. Ο Rugani της Γιουβέντους διαγνώστηκε θετικός στον ιό, ενώ ολόκληρη η Ρεάλ και οι εγκαταστάσεις της βρίσκονται σε καραντίνα λόγω της προσβολής ενός παίκτη της ομάδας μπάσκετ της Ρεάλ, της οποίας οι εγκαταστάσεις συστεγάζονται με αυτές του ποδοσφαιρικού τμήματος.

Ορισμένα παιχνίδια του Europa League θα πραγματοποιηθούν επίσης χωρίς θεατές, συμπεριλαμβανομένου αυτού του Ολυμπιακού με τους Γούλβς στο στάδιο Γ. Καραϊσκάκης, ενώ οι αναμετρήσεις στις έδρες της Σεβίλλης και της Ίντερ έχουν αναβληθεί, με τη Ρόμα να μην παίρνει άδεια για να ταξιδέψει στην Ισπανία και τους ιθύνοντες της Χετάφε να δηλώνουν ότι δεν προτίθενται να πάνε στο Μιλάνο.

Ακολούθως, η LaLiga αποφάσισε και αυτή την αναστολή του πρωταθλήματος της Ισπανίας. Σε αυτό την ακολούθησαν και όλες οι μικρότερες λίγκες της χώρας, μηδενίζοντας την ποδοσφαιρική δράση στα πολυάριθμα πρωταθλήματα που υπάρχουν εκεί.

Το Μάντσεστερ Σίτι – Άρσεναλ αναβλήθηκε, λόγω της παρουσίας του Βαγγέλη Μαρινάκη που έχει τον Κορωνοϊό στο ματς της Άρσεναλ με τον Ολυμπιακό για το Europa League, αυτό το κάνει το πρώτο παιχνίδι της Πρέμιερ Λιγκ που επηρεάστηκε από τον ιό, παρόλο που η εξάπλωσή του δεν είναι εκτεταμένη στο Ηνωμένο Βασίλειο. Έπειτα από αυτό έγινε γνωστό πως και ο Μίκελ Αρτέτα διεγνώσθει θετικός.

Η Αγγλίκή Πρέμιερ ανακοίνωσε σήμερα πως όλα της τα παιχνίδια, μαζί και με όλες τις αθλητικές δραστηριότητες της χώρας αναστέλλονται προς το παρόν.

Η UEFA αναζητά λύσεις για τις συλλογικές της διοργανώσεις αλλά και για το Euro 2020, που απ' ότι φαίνεται η διεξαγωγή του ενδέχεται να ακυρωθεί όπως έγινε και με τα αντίστοιχα πρωταθλήματα νέων.

Η Ιταλία η οποία είναι η περισσότερο χτυπημένη από τον ιό χώρα της Ευρώπης, αποφάσισε ανάμεσα σε άλλα μέτρα να αναστείλει κάθε εγχώρια αθλητική δραστηριότητα για τις επόμενες τρεις εβδομάδες.

NHL: Ακολούθησε η λίγκα του χόκεϊ επί πάγου της Αμερικής, με τον κομισάριο του πρωταθλήματος να λέει ότι δεν το θεωρεί πρέπον να συνεχίζουν να παίζουν γνωρίζοντας ότι σε κάποιο σημείο είναι πολύ πιθανό να υπάρξει κρούσμα ανάμεσα στους αθλητές και τους εργαζόμενους των ομάδων.

MLB: Η κανονική σεζόν δεν έχει ξεκινήσει ακόμα, όμως λογικά θα υπάρξει καθυστέρηση μετά την απόφαση του NBA να αναστείλει τη σεζόν.

Ολυμπιακοί αγώνες: Αν και οι διοργανωτές συνεχίζουν να υποστηρίζουν τη θέση τους ότι οι Ολυμπιακού να διεξαχθούν όπως έχουν προγραμματισθεί στο Τόκιο τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, η αφή της Ολυμπιακής φλόγας την Πέμπτη θα γίνει δίχως θεατές.