Οδηγός για μακροχρόνια στοιχήματα

Οι αγορές μακροχρόνιων στοιχημάτων είναι από τις πιο αγαπημένες των απανταχού παικτών του στοιχήματος. Ανεξαρτήτως αθλήματος και τοποθεσίας, τα μακροχρόνια στοιχήματα αφορούν το κεντρικό θέμα συζήτησης ανάμεσα στους φιλάθλους πριν την έναρξη κάθε πρωταθλήματος ή διοργάνωσης, που είναι φυσικά ποιος θα το πάρει.

Η κατάκτηση ενός τίτλου είναι ο κύριος στόχος για όλες τις ομάδες και τους αθλητές. Ωστόσο, οι στοιχηματικές εταιρίες προσφέρουν και άλλες Outright ή Ante Post αγορές στους παίκτες για ποντάρισμα. Όπως για παράδειγμα τον πρώτο σκόρερ, διάφορες αγορές για την τελική θέση κατάταξης ή και τον υποβιβασμό.

Τί είναι το μακροχρόνιο στοίχημα

Στο μακροχρόνιο στοίχημα, ποντάρουμε στο αποτέλεσμα μιας ολόκληρης διοργάνωσης ή πρωταθλήματος, αντί σε έναν μεμονωμένο αγώνα. Τα στοιχήματα αυτά μπορούν να τοποθετηθούν είτε πριν την έναρξη του γεγονότος είτε και κατά τη διάρκειά του, αφού οι στοιχηματικές διατηρούν τις αγορές αυτές ανοικτές προς στοιχηματισμό, αναπροσαρμόζοντας τις αποδόσεις βάσει της πορείας των ομάδων ή των αθλητών. Τα κέρδη αποδίδονται στους παίκτες μόνο αφού ο νικητής έχει ανακηρυχθεί και επίσημα. Αν και σε κάποιες περιπτώσεις που ο πρωταθλητής για παράδειγμα φαίνεται πως έχει κριθεί από νωρίτερα, κάποιοι μπουκ πληρώνουν τα στοιχήματα πριν την ολοκλήρωση της διοργάνωσης, καθώς αυτό αποτελεί και έναν επιπλέον τρόπο διαφήμισής τους.

Οι μακροχρόνιες αγορές προσφέρονται σε γεγονότα όπου συμμετέχουν τρεις ή και περισσότεροι ανταγωνιστές και αποτελούν έναν από τους δημοφιλέστερους τρόπους στοιχηματισμού, ειδικά όταν αφορούν σε διοργανώσεις με μεγάλη αναγνώριση όπως το Ευρωπαϊκό και το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στην περίπτωση του ποδοσφαίρου. Ανάλογα με το στοιχηματικό site ή και την προέλευσή του, εκτός από μακροχρόνιες τις συναντάμε να αναφέρονται και ως Outrights, Ante Post ή και Futures.

Γιατί να ποντάρω σε μακροχρόνια στοιχήματα

Μπορεί το παραδοσιακό στοίχημα στους αγώνες να είναι μακράν ο δημοφιλέστερος τρόπος παιχνιδιού, τα μακροχρόνια στοιχήματα ωστόσο δίνουν τη δυνατότητα για ποντάρισμα σε μεγάλες αποδόσεις και σε ενδεχόμενα απαλλαγμένα κατά πολύ από τον παράγοντα της τύχης που μπορεί να υπάρχει στο στοιχηματισμό σε ένα παιχνίδι. Επίσης, η μελέτη μίας λίγκας ή διοργάνωσης με σκοπό ένα μακροχρόνιο στοίχημα, μπορεί εκτός από επικερδής να είναι πολύ βοηθητική και για τον στοιχηματισμό στα επί μέρους παιχνίδια μέσα στη σεζόν.

Τι να προσέχω όταν παίζω μακροχρόνια στοιχήματα

Μερικά στοιχεία που πρέπει να γνωρίζουμε και να συνυπολογίσουμε για να καταλήξουμε στις επιλογές μας είναι και αυτά που καθορίζουν κατά ένα μεγάλο βαθμό τις αποδόσεις των μπουκ. Είτε ποντάρουμε πριν την έναρξη της διοργάνωσης είτε κατά τη διάρκεια της εκάστοτε σεζόν, οι παρακάτω είναι κάποιοι από τους παράγοντες οι οποίοι επηρεάζουν τον τελικό νικητή σε σύντομες ή και σε μεγαλύτερης διάρκειας διοργανώσεις.

Μεταγραφική δραστηριότητα: Οι κινήσεις κάθε ομάδας κατά τη μεταγραφική περίοδο μπορούν να επηρεάσουν την αγωνιστική τους εικόνα στη σεζόν που ακολουθεί και πρέπει να λαμβάνονται υπ’ όψη.

Βάθος ρόστερ: Εκτός των μεταγραφών, πολύ σημαντικό ρόλο παίζουν και οι βάσεις της κάθε ομάδας και το βάθος της όσον αφορά το έμψυχο δυναμικό της, το οποίο μπορεί να επηρεάσει την πορεία της στην περίπτωση τραυματισμών, φυγής ή ντεφορμαρίσματος αθλητών μέσα στη χρονιά.

Πρόγραμμα: Ένα βολικό πρόγραμμα είναι ευπρόσδεκτο από κάθε ομάδα ή αθλητή, αφού δίνει τη δυνατότητα για καλύτερο προγραμματισμό οπότε πιθανότατα και για καλύτερα μακροχρόνια αποτελέσματα.

Οικονομική αξία: Τα οικονομικά στοιχεία μίας ομάδας μπορούν να είναι ενδεικτικά και των αγωνιστικών δυνατοτήτων της. Μελέτες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το 92% των τελικών βαθμολογικών διαφορών μεταξύ των ομάδων ενός πρωταθλήματος έχουν αντιστοίχιση με την οικονομική τους επιφάνεια και κυρίως την αξία παικτών και προπονητών.

Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι η ομάδα με τα περισσότερα χρήματα θα κατακτήσει οπωσδήποτε τη κάθε διοργάνωση και αυτή με τα λιγότερα θα υποβιβαστεί. Άλλωστε υπάρχουν πολλά παραδείγματα όπου ομάδες με αρκετά χαμηλή θέση στην οικονομική κατάταξη κατάφεραν και κατέκτησαν τίτλους.

Εγχώριες και διεθνείς υποχρεώσεις: Ακόμα και οι πιο οργανωμένες και δυνατές ομάδες, πολλές φορές δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες υποχρεώσεις που μπορούν να περιλαμβάνουν για παράδειγμα το εγχώριο πρωτάθλημα, το Champions League και το κύπελλο μέσα στην ίδια αγωνιστική περίοδο. Τα παιχνίδια σε μία τέτοια περίπτωση διαδέχονται το ένα το άλλο, και ειδικά σε προχωρημένα σημεία της σεζόν, δύο και τρία σημαντικά παιχνίδια μπορούν να συνωστιστούν σε διάστημα λίγων μόνο ημερών.

Προβλήματα τραυματισμών: Προφανώς οι τραυματισμοί μπορούν να κοστίσουν στις ομάδες σε οποιοδήποτε χρονικό σημείο κι αν προκύψουν. Δεν είναι βέβαια από τα στοιχεία που μπορούν να προβλεφθούν, όμως ένα βεβαρημένο παρελθόν μιας ομάδας ή κάποιων αθλητών μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο.

Θετικά και αρνητικά των μακροχρόνιων στοιχημάτων

Όπως όλοι οι τύποι στοιχηματικών αγορών, έτσι και τα μακροχρόνια έχουν τα υπέρ και τα κατά τους. Στα πλεονεκτήματα είναι φυσικά οι υψηλές αποδόσεις και το ενδεχόμενο μεγάλου κέρδους. Επίσης αυτές οι αποδόσεις δίνονται από τις στοιχηματικές χωρίς να έχουν την πληθώρα των στατιστικών για να χρησιμοποιήσουν τα εργαλεία που έχουν στη διάθεσή τους. Κάτι που σημαίνει ότι υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα να γίνει κάποιο λάθος από την πλευρά των μπουκ, οπότε να υπάρξει και αξία για τους παίκτες του στοιχήματος.

Όταν έχουμε κάνει μία καλή επιλογή εξαρχής, ο χρόνος είναι σύμμαχός μας. Μπορούμε κάθε εβδομάδα να ελέγχουμε τα δεδομένα και να επιλέγουμε αν θα κάνουμε cash out στο ποντάρισμά μας ή αν θα το αφήσουμε να «τρέξει» για μία ακόμα αγωνιστική.

Η γκανιότα είναι το κύριο όπλο των στοιχηματικών για να αποκομίσουν κέρδη από τους παίκτες. Όσο μεγαλύτερος είναι ο τζίρος τους, τόσο περισσότερα είναι και τα κέρδη τους από τη γκανιότα. Με τα μακροχρόνια στοιχήματα, αν και οι αποδόσεις τους έχουν συνήθως υψηλότερη γκανιότα από τις βασικές αγορές ενός παιχνιδιού, την πληρώνουμε μόνο μία φορά χωρίς να ανακυκλώνουμε το κεφάλαιό μας διαρκώς, πληρώνοντας σε κάθε ποντάρισμα.

Εκτός των πολύ υψηλών αποδόσεων, τα Ante Post στοιχήματα κοστίζουν και πολύ λιγότερο χρόνο στους παίκτες. Δεν χρειάζεται η καθημερινή μελέτη που απαιτεί το παιχνίδι στους αγώνες, παρά μόνο μία παρακολούθηση για την περίπτωση κάποιας κάλυψης ή διορθωτικής κίνησης στο μπετ. Όλα εξαρτώνται από την αρχική μελέτη, η οποία μάλιστα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στη μελέτη των αγώνων αργότερα.

Ένα κύριο μειονέκτημα είναι ότι ακόμα και η καλύτερη στοιχηματική δεν καλύπτει όλα τα πρωταθλήματα με Outright αγορές. Πρόκειται λοιπόν για μία αγορά, η οποία αφορά κυρίως τα σημαντικότερα πρωταθλήματα και διοργανώσεις, αν και συναντάμε όλο και περισσότερα τελευταία καθώς και τις λίγκες των χωρών όπου δραστηριοποιούνται τα στοιχηματικά site.

Ένα άλλο αρνητικό είναι ότι η αξία συνήθως υπάρχει πριν από την έναρξη της διοργάνωσης, που σημαίνει ότι πολλά από τα στοιχεία που μπορούν να επηρεάσουν το ποντάρισμά μας δεν είμαστε σε θέση να τα γνωρίζουμε. Ειδικά στα ατομικά αθλήματα, αυτό είναι ακόμα πιο καίριο, καθώς ένας και μόνο τραυματισμός μπορεί να μας κοστίσει το ποντάρισμά μας.

Σε περιπτώσεις επίσης όπου στο στοίχημα σε κάθε αγώνα ξεχωριστά το ποντάρισμα επιστρέφεται, στο μακροχρόνιο μπορεί να μας κοστίσει. Για παράδειγμα, αν στο τένις υπάρξει εγκατάλειψη ενός αθλητή, πολλές από τις στοιχηματικές – ανάλογα και με τους κανονισμούς τους – επιστρέφουν το ποντάρισμα, αν όμως είχαμε ποντάρει σε αυτόν τον αθλητή για κατάκτηση του τουρνουά, το ποντάρισμα θα είχε χαθεί.

Η δυσκολία για ένα κερδισμένο στοίχημα είναι επίσης στα αρνητικά, καθώς για κάθε κερδισμένο ποντάρισμα υπάρχουν πολλά χαμένα και πολύς χρόνος ανάμεσα στις νίκες. Αυτό χρειάζεται επιπλέον διαχείριση και ικανό μπάτζετ ώστε να μπορέσει κανείς να έχει κέρδος από τα μακροχρόνια στοιχήματα.

Το κλειδί για την επιτυχία στα μακροχρόνια στοιχήματα

Όποια και να είναι η προσέγγισή σας στο στοίχημα, ο μόνος κανόνας που έχει εφαρμογή σε όλων των τύπων τις αγορές, είναι να έχετε υπομονή. Η υπομονή μπορεί να σας βοηθήσει πολύ και στην περίπτωση των μακροχρόνιων στοιχημάτων. Χρησιμοποιήστε τον χρόνο που έχετε στη διάθεσή σας πριν αρχίσει η αγωνιστική δράση για να καταλήξετε σε σωστές επιλογές με αξία. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να βιαστείτε και να συμπεριφερθείτε στα Outrights σαν να είναι fun bets.

Η σωστή μελέτη για αυτά τα πονταρίσματα, ακόμα κι αν είναι ένα μόνο μικρό μέρος του συνόλου των χρημάτων που πρόκειται να δαπανήσετε για το στοίχημα, μπορούν να σας αποφέρουν τα περισσότερα κέρδη αλλά και γνώσεις που θα σας βοηθήσουν καθ’ όλη τη διάρκεια της στοιχηματικής σεζόν.