Στοίχημα στις κάρτες
Με τις στοιχηματικές εταιρίες να γίνονται όλο και πιο ακριβείς στις αποδόσεις τους που αφορούν τις κύριες αγορές, ολοένα και περισσότεροι παίκτες στρέφονται σε λιγότερο δημοφιλείς αγορές για να μπορέσουν να βρουν value και να αυξήσουν τις πιθανότητές τους για κέρδος. Οι κάρτες στο ποδόσφαιρο είναι μία από αυτές, καθώς αποτελούν μέρος του δημοφιλέστερου αθλήματος και συγχρόνως ξεφεύγουν από τα καθιερωμένα. Αυτός είναι και ο λόγος που οι μπουκ ίσως να μην δίνουν την ίδια σημασία και καταλήγουν να προσφέρουν αποδόσεις λιγότερο ακριβείς σε σχέση με το τελικό αποτέλεσμα και το over-under.
Ποιο πρωτάθλημα έχει τις περισσότερες κάρτες; Το φαβορί ή το αουτσάιντερ; Οι αμυντικοί ή οι επιθετικοί; Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα που προκύπτουν σε σχέση με το ποντάρισμα στις κάρτες. Σε αυτό το άρθρο απαντάμε σε αυτά και άλλα και σας βοηθάμε να προσεγγίσετε την αγορά των καρτών με το σωστό τρόπο.
Πώς παίζουμε στοίχημα στις κάρτες
Οι αγορές που συναντάμε για στοίχημα στις κάρτες αφορούν το σύνολο τους στον αγώνα και τη διαφορά των καρτών που δείχνει ο διαιτητής σε κάθε ομάδα. Υπάρχουν διαφοροποιήσεις από στοιχηματική σε στοιχηματική, τόσο στις προσφερόμενες αγορές όσο και στους κανόνες τους. Γι’ αυτό θα πρέπει οι παίκτες να είναι ενήμεροι για τους κανόνες που θέτει η στοιχηματική τους αναφορικά με τον στοιχηματισμό στις κάρτες, ώστε να μη βρεθούν προ εκπλήξεως αλλά και για να μην συγκρίνουν λανθασμένα τιμές ανάμεσα σε μπουκ με διαφορετικούς κανόνες.
· Over/under: Οι μπουκ θέτουν το δεκαδικό όριο (3.5, 4.5 κλπ.) ανάλογα με τα διάφορα στοιχεία που έχουν τη διάθεσή τους και προσφέρουν τιμές για ποντάρισμα δύο επιλογών. Μπορούμε να βρούμε αγορές και για το σύνολο των καρτών στο ημίχρονο ή για κάθε ομάδα ξεχωριστά.
Για τα ασιατικά over/under ισχύει το ίδιο, με τη διαφορά ότι υπάρχουν και τα ακέραια όρια όπου όταν επιβεβαιωθούν το ποντάρισμα επιστρέφεται.
· Χάντικαπ: Όπως και στα σύνολα, ορίζεται το όριο του χάντικαπ το οποίο είναι δεκαδικό, που σημαίνει ότι υπάρχουν δύο επιλογές και όχι ισοπαλία. Για παράδειγμα όταν δίνεται χάντικαπ -1.5 σε μία ομάδα θα πρέπει να δεχτεί από 2 και παραπάνω περισσότερες κάρτες από την αντίπαλό της για να επιβεβαιωθεί το ποντάρισμα σε αυτήν. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση κερδίζει το +1.5 της άλλης ομάδας.
Στο χάντικαπ τριών επιλογών (3-way) υπάρχει και η ισοπαλία. Αν λοιπόν το όριο είναι -1 κάρτα για τη γηπεδούχο, το στοίχημα σε αυτήν κερδίζει όπως και στο -1.5. Όμως διαφέρει για την φιλοξενούμενη η οποία κερδίζει όταν οι κάρτες είναι ίσες ή περισσότερες γι’ αυτήν. Στη περίπτωση που η γηπεδούχος έχει 1 κάρτα περισσότερη κερδίζει η ισοπαλία.
Στα ασιατικά χάντικαπ ισχύει ότι και για τα απλά όταν πρόκειται για δεκαδικά όρια. Στα ασιατικά χάντικαπ όμως, όπως και στο over/under υπάρχουν και τα ακέραια όρια, π.χ. -2 όπου όταν το χάντικαπ επιβεβαιώνεται το ποντάρισμα επιστρέφεται.
· Άλλες αγορές καρτών που υπάρχουν είναι για το αν θα υπάρξει κόκκινη κάρτα στον αγώνα, ποιος θα είναι ο ακριβής αριθμός καρτών, ποια ομάδα θα δεχθεί πρώτη μία κάρτα και ο χρόνος της πρώτης κάρτας του παιχνιδιού.
Στρατηγική για κέρδη από το στοίχημα στις κάρτες
Εκτός από τα στατιστικά, στο στοίχημα στις κάρτες παίζουν ρόλο και άλλα στοιχεία που έχουν σχέση με τη συμπεριφορά παικτών και διαιτητή. Ενώ μπορούν να επηρεάσουν και άλλα χαρακτηριστικά ενός αγώνα όπως οι σχέσεις των δύο ομάδων, η κρισιμότητα του παιχνιδιού, η συμπλήρωση καρτών από κάποιον παίκτη, ακόμα και η χρονική περίοδος έχει φανεί ότι έχει παίξει ρόλο στο παρελθόν.
Τα στατιστικά είναι και το κύριο στοιχείο που λαμβάνουν υπ’ όψη τους οι book όταν βγάζουν τις αποδόσεις τους. Ο αριθμός καρτών ανά αγώνα κάθε ομάδας, οι μέσοι όροι της διοργάνωσης, η ευκολία του διαιτητή στο να δείχνει κάρτες, οι συνήθειες των ποδοσφαιριστών που συμμετέχουν, όλα αποτελούν στοιχεία προς καταμέτρηση και υπάρχουν ως δεδομένα που είναι στη διάθεση στοιχηματικών αλλά και παικτών. Αν και τις περισσότερες φορές τα όρια που θέτουν οι μπουκ είναι σωστά σε σχέση με τα στατιστικά ενός αγώνα, αξίζει να έχουμε τη δική μας εικόνα γι’ αυτά, καθώς υπάρχουν φορές που οι book μπορεί να μη δώσουν την απαραίτητη σημασία στα νούμερα αυτά ή και να παραμελήσουν τυχόν ιδιαιτερότητες ενός αγώνα.
Οι αυξημένες κάρτες στα ντέρμπι είναι γεγονός. Δεν είναι απλά μία παρατήρηση ότι σε τέτοιου τύπου ματς διάφορων χωρών οι ποδοσφαιριστές αγωνίζονται με ανεβασμένη ανταγωνιστικότητα και πάθος. Μία μέτρηση των τριών τελευταίων χρόνων, έχει δείξει ότι σε διάφορα ντέρμπι της Ευρώπης παρατηρείται σημαντική αύξηση των καρτών σε σχέση με τους μέσους όρους των πρωταθλημάτων τους.
Στην Αγγλία και το ντέρμπι του βόρειου Λονδίνου μεταξύ Τότεναμ και Άρσεναλ αυξήθηκαν σε 3.83 από 3.40 που είναι ο μέσος όρος. Στο ντέρμπι της Μαδρίτης ανάμεσα στη Ρεάλ και την Ατλέτικο ανέβηκαν σε 6.83 από 5.31 και στη χώρα των Βάσκων, οι Σοσιεδάδ και Μπιλμπάο εκτόξευσαν τις κάρτες τους σε 8!! Στο ντέρμπι της Ρώμης ανάμεσα στη Ρόμα και τη Λάτσιο παρουσιάστηκε επίσης σημαντική αύξηση σε 6.67 κάρτες από τις 4.65 που ήταν ο μέσος όρος της κατηγορίας.
Οι διαιτητές παίζουν προφανώς πολύ σημαντικό ρόλο στον αριθμό των καρτών που δίνονται σε κάθε αγώνα. Υπάρχει αρκετές φορές διαφορά στην ανοχή που δείχνει ο κάθε διαιτητής προς τους ποδοσφαιριστές, τόση που είναι ικανή να κρίνει το αποτέλεσμα ενός στοιχήματος. Ενώ άξιο αναφοράς είναι και το VAR, που όπου έχει χρησιμοποιηθεί έχει σημειωθεί αύξηση στα πέναλτι, τα οποία μπορεί να συνοδευθούν και από μία κάρτα η οποία δεν θα δινόταν αλλιώς.
Τα αουτσάιντερ έχουν την τάση να δέχονται περισσότερες κάρτες σε σχέση με τα φαβορί. Λογικά , αφού στην προσπάθειά τους να αντιμετωπίσουν τον ισχυρότερο αντίπαλο, οδηγούνται σε σκληρότερο τρόπο παιχνιδιού. Σε συνάρτηση και με το πολύ ενδιαφέρον στατιστικό που λέει ότι οι αμυντικοί έχουν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες να τιμωρηθούν με κάποια κάρτα σε σχέση με τους επιθετικούς, έχοντας κάνει μάλιστα και τον ίδιο αριθμό φάουλ, καταλαβαίνουμε τη σημασία του στοιχείου αυτού κυρίως για στοίχημα στο χάντικαπ.
Το πρωτάθλημα με τις περισσότερες κάρτες είναι η Πριμέρα της Ισπανίας, έχοντας 5.5 κάρτες ανά αγώνα, με κάθε μία από αυτές να δίνεται ανά πέντε μόνο φάουλ. Ακολουθεί η Ιταλική Σέριε Α με 5 κάρτες, η Μπουντεσλίγκα με 3.7 και η Πρέμιερ με 3.5 και μία κάθε 6.5 φάουλ.
Ενδιαφέρον έχει και το στοιχείο για τη χρονική περίοδο με τις περισσότερες κάρτες. Ο Αύγουστος μετρήθηκε ως ο μήνας με τις περισσότερες για την Πρέμιερ Λιγκ, έχοντας 26 φάουλ και 3.8 κάρτες ανά αγώνα με τον Μάϊο να έχει 24.5 και 3.2 αντίστοιχα, παρά το γεγονός ότι κατά τη διάρκειά του παίζονται πολλά κρίσιμα παιχνίδια για τη κατάκτηση του τίτλου και τον υποβιβασμό.
Αυτά είναι τα στοιχεία που πρέπει να λαμβάνονται υπ’ όψη πριν επιλέξει κανείς να στοιχηματίσει σε μία από τις αγορές που έχουν σχέση με τις κάρτες. Επίσης, εφόσον ορισμένα από αυτά έχουν σχέση με την εικόνα του αγώνα και την πορεία του, ιδανική θα ήταν και η παρακολούθηση του παιχνιδιού μέσω Live streaming και η τοποθέτηση του στοιχήματος στο live, αφού υπάρξει η καλύτερη δυνατή γνώση του αγώνα και των επί μέρους στοιχείων του που μπορεί να επηρεάσουν τον αριθμό των καρτών. Πάντα με μέτρο λοιπόν, το στοίχημα στις κάρτες μπορεί να αποτελέσει μία ευκαιρία για να βρει κανείς αξία οπότε και ενδεχόμενο κέρδος.