Η σημασία τήρησης στατιστικών στο στοίχημα


Γιατί είναι σημαντικό να κρατάμε αρχείο στο στοίχημα;

Οι βασικοί λόγοι είναι δύο:

1.    Για να έχετε μία σαφή εικόνα των κερδών ή απωλειών σας στους διάφορους λογαριασμούς που διατηρείτε στους μπουκ.

2.    Για να έχετε τη δυνατότητα να αναλύετε ανά πάσα στιγμή το παιχνίδι και την απόδοσή σας στο στοίχημα.

Είτε είστε παίκτης διασκέδασης είτε παίρνετε το στοίχημα πιο σοβαρά, πρέπει πάντα να έχετε σωστή γνώση των οικονομικών σας σε σχέση με το στοίχημα. Ακόμα κι αν δεν είστε επαγγελματίες, καλό είναι να λειτουργείτε εντός ενός καλά σχεδιασμένου στοιχηματικού πλάνου. Αλλιώς κινδυνεύετε να σκορπήσετε άσκοπα τα χρήματά σας, κάτι που μπορεί να σας οδηγήσει σε άσχημες καταστάσεις που περιλαμβάνουν οικονομικά ή και προσωπικά προβλήματα.

Πώς να διατηρείτε αρχείο στοιχημάτων

Υπάρχουν πολλοί τρόποι να κρατάτε σημειώσεις των πονταρισμάτων σας. Αυτό είναι θέμα προσωπικής προτίμησης. Μπορείτε να έχετε ένα τετράδιο για αυτό τον σκοπό ή ένα ηλεκτρονικό αρχείο κειμένου, όμως το προτιμότερο μέσο για το αρχείο σας είναι ένα αρχείο Εxcel ή Google sheet. Και αυτό γιατί τα προγράμματα αυτά σας δίνουν αμέτρητες δυνατότητες παραμετροποίησης και διαλογής των δεδομένων που εισάγετε. Επίσης, προσφέρουν και πολλές επιλογές ως προς τον τρόπο ανάλυσής τους για την εξαγωγή πολύ χρήσιμων συμπερασμάτων για τον τρόπο που παίζετε και για τις διορθωτικές κινήσεις που θα μπορούσατε να κάνετε σε αυτόν.

Τί στοιχεία να συμπεριλάβετε


Επόμενο στάδιο είναι να αποφασίσετε ποιες πληροφορίες θέλετε να περιλαμβάνει το αρχείο σας. Αυτό εξαρτάται αποκλειστικά από εσάς και από τα στοιχήματά σας, καθώς και από το τι θέλετε να πετύχετε. Ωστόσο, υπάρχουν πολλές παράμετροι που μπορούν να κάνουν την μετέπειτα ανάλυσή σας πιο ολοκληρωμένη, οπότε σας προτείνουμε να χρησιμοποιήσετε όσο περισσότερες από τις παρακάτω μπορείτε, ιδανικά όλες.

·       Ημερομηνία

·       Άθλημα

·       Πρωτάθλημα

·       Ομάδα

·       Τύπος στοιχήματος

·       Ποντάρισμα

·       Απόδοση

·       Αποτέλεσμα

·       Κέρδος/Ζημιά

Αρχικά μπορεί να φαίνονται πολλές αυτές οι πληροφορίες όμως δεν χρειάζεται πολλή ώρα για να γραφτούν σε ένα αρχείο excel και τα οφέλη που μπορούν να προκύψουν είναι τεράστια, κάνοντας το χρόνο που θα επενδύσετε να αξίζει και με το παραπάνω.

Κάτι ακόμα που μπορείτε να συμπεριλάβετε στα παραπάνω και που θα ωφελήσει την ανάλυσή σας αρκετά, είναι σημειώσεις με τους λόγους που σας έκαναν να ποντάρετε σε κάθε σημείο ή ενδεχομένως τον τίπστερ που το πρότεινε. Όλο αυτό ίσως μοιάζει δύσκολο ή και βαρετό, είναι όμως ένα απαραίτητο βήμα αν θέλετε να βγείτε κερδισμένοι από το στοίχημα. Επίσης, εκτός των τυπικών στοιχείων, δώστε μεγάλη σημασία και στον τύπο του στοιχήματος, καθώς μπορεί να σας φανεί ιδιαιτέρως χρήσιμο να γνωρίζετε αργότερα τα στατιστικά στοιχήματος στο under – over για παράδειγμα.

Αναλύοντας τα δεδομένα

Μέχρι στιγμής εξηγήσαμε πως να δημιουργήσετε ένα αρχείο των στοιχημάτων σας. Το επόμενο και σημαντικότερο βήμα είναι η ανάλυση των δεδομένων του. Δεν υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος τρόπος για αυτή τη διαδικασία καθώς τα πονταρίσματα, ο τρόπος παιχνιδιού και ο σκοπός της ανάλυσης διαφέρει από παίκτη σε παίκτη. Ο καθένας μας λοιπόν, θα πρέπει να αποφασίσει τι θέλει να μάθει από την ανάλυση του αρχείου του ώστε να βελτιώσει τον τρόπο παιχνιδιού του. Μερικές ερωτήσεις ωστόσο που μπορείτε να έχετε στο μυαλό σας είναι οι εξής:

·       Ποιο άθλημα μου αποφέρει τα περισσότερα κέρδη;

·       Σε ποιο πρωτάθλημα έχω τις μεγαλύτερες ζημιές;

·       Ποια πρωταθλήματα είναι τα πιο επικερδή και ποια τα πιο ζημιογόνα;

·       Ποιος τύπος στοιχήματος ταιριάζει καλύτερα στο παιχνίδι μου;

·       Σε ποιες αποδόσεις πάω καλύτερα, στις φαβορί ή τις αουτσάιντερ;

·       Είναι σωστά μοιρασμένα τα πονταρίσματά μου ανά στοίχημα;

Τα ερωτήματα που μπορούν να τεθούν και να απαντηθούν από ένα τέτοιο αρχείο είναι αμέτρητα και αυτό είναι που το κάνει τόσο σημαντικό. Οι απαντήσεις, μπορεί να μην βελτιώσουν το παιχνίδι σας αμέσως, μπορούν όμως να σιγά σιγά να συμβάλουν σε αυτό όπως και να σας προστατεύσουν από ενδεχόμενες απώλειες. Για παράδειγμα, μετά από ανάλυση σας ίσως δείτε ότι είστε χαμένοι σε ένα άθλημα ή πρωτάθλημα, ή ακόμα και ακολουθώντας κάποιον τίπστερ. Αφαιρώντας αυτές τις επιλογές από το παιχνίδι σας μπορεί και να σας αποφέρει μία μικρή βελτίωση στο ταμείο σας άμεσα, ενώ πολλές τέτοιες παρεμβάσεις μετά από ανάλυση του αρχείου σας, είναι ικανές να σας αποφέρουν σημαντικά οφέλη.

Να είστε πάντα ειλικρινείς


Όταν καταγράφετε τα πονταρίσματά σας στο αρχείο σας θα πρέπει να είστε ακριβείς. Δεν έχει κανένα νόημα να προσπαθήσετε να ωραιοποιήσετε τα στατιστικά σας αφήνοντας εκτός κάποιο χαμένο ποντάρισμα που κάνατε μετά από ελλιπή μελέτη για παράδειγμα. Άλλωστε, ένας από τους  σκοπούς του αρχείου είναι ακριβώς αυτός, να μάθετε από τα λάθη σας ώστε να τα αποφύγετε στο μέλλον. Αν αποφασίσετε λοιπόν να αλλοιώσετε το αρχείο σας με οποιονδήποτε τρόπο, να ξέρετε ότι σαμποτάρετε το ίδιο σας τον εαυτό και αυτό είναι κάτι που θα πληρώσετε με τα χρήματά σας σε βάθος χρόνου.

Τελειώνοντας θα πρέπει να παραδεχτούμε ότι η διαδικασία τήρησης ενός ακριβούς αρχείου στοιχημάτων και η ανάλυσή του είναι κάθε άλλο παρά διασκεδαστική. Επίσης απαιτεί χρόνο. Αυτοί είναι και οι κύριοι λόγοι που πολλοί παίκτες του στοιχήματος αποφεύγουν να ξεκινήσουν αυτή τη καταγραφή ή την παρατάνε στην πορεία. Ένας ακόμα λόγος είναι ότι πολύ συχνά αρκετοί δεν θέλουν να παραδεχτούν ότι κάνουν λάθη στο παιχνίδι τους και ότι σε βάθος χρόνου χάνουν. Κανείς από αυτούς τους λόγους δεν πρέπει να σας κάνει να παραβλέψετε τα οφέλη που σχεδόν σίγουρα θα έχει ένα τέτοιο αρχείο στο παιχνίδι σας.

Άλλωστε ακόμα και οι πιο επιτυχημένοι παίκτες παγκοσμίως, δεν σταματάνε ποτέ να ψάχνουν τρόπους για να βελτιώσουν και να εξελίξουν τον τρόπο παιχνιδιού τους. Η διατήρηση προσωπικών στατιστικών είναι ένα από τα απαραίτητα όπλα τους, μαζί με μία μέθοδο πονταρίσματος και την συνεχόμενη αναζήτηση για value στα πονταρίσματά τους, είναι τα βασικά στοιχεία που τους βοηθούν να έχουν μία επιτυχημένη και κερδοφόρα πορεία στο στοίχημα.