Πως μελετάμε το στοιχηματικό κουπόνι: Τιπς και συμβουλές

  • Τι πρέπει να προσέχουμε όταν μελετάμε έναν αγώνα;
  • Έχει σημασία το κίνητρο των ομάδων στο στοίχημα;
  • Τι ρόλο παίζει η φόρμα κάθε ομάδας στα προγνωστικά;
  • Πρέπει να κοιτάμε τη προϊστορία ενός αγώνα πριν ποντάρουμε;

Αν θέλουμε να έχουμε κέρδη από το στοίχημα, το να αφήνουμε όσο το δυνατόν περισσότερο την τύχη στο περιθώριο είναι πολύ σημαντικό. Γι’ αυτό, είναι απαραίτητο να αναλύουμε λεπτομερώς όλα τα στοιχεία πριν αποφασίσουμε να ποντάρουμε τα χρήματά μας σε ένα σημείο. Αν και η μελέτη του αγώνα και των προηγούμενων αποτελεσμάτων των ομάδων δεν μπορεί να μας εγγυηθεί την επιτυχία, μπορεί να μας βοηθήσει να αποφύγουμε κάποιες λάθος προβλέψεις που εκ πρώτης όψεως ίσως φαίνονται πιο ενδιαφέρουσες απ’ ότι είναι στην πραγματικότητα.5e95a51f60f90_1586865439.png

Για παράδειγμα, ένα από τα πιο συνηθισμένα λάθη που γίνονται από τους παίκτες του στοιχήματος είναι η υπερβολική αυτοπεποίθηση για ένα σημείο μόνο και μόνο από το όνομα της ομάδας. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι και ομάδες όπως οι Μπαρτσελόνα, Ρεάλ, Λίβερπουλ, Μάντσεστερ Σίτι, Γιουβέντους, Παρί και Μπάγερν χάνουν κι αυτές. Επιπλέον, ομάδες αυτού του βεληνεκούς ενδέχεται να παίρνουν νίκες στις λεπτομέρειες ή λόγω τραυματισμών σημαντικών παικτών των αντιπάλων τους. Έτσι, η ανάλυση του τρόπου που παίζουν και το αν τα αποτελέσματά τους είναι συνέπεια καλής απόδοσης ή αν οι παίκτες κλειδιά θα είναι διαθέσιμοι και σε καλή κατάσταση, μπορούν να ελαχιστοποιήσουν τα περιθώρια για μία λάθος επιλογή.

Διαβάστε επίσης: Πώς να γίνετε επαγγελματίας παίκτης του στοιχήματος

Όμως ποια είναι τα λάθη στο στοίχημα και πως μπορούμε να τα αποφύγουμε;

Η σημασία του κινήτρου

 Στο ποδόσφαιρο όπως και σε άλλα αθλήματα, η θέληση για τη νίκη είναι το παν. Αν ένα παιχνίδι δεν παίζει ρόλο για μία διοργάνωση (π.χ. η 6η αγωνιστική στο Champions League όταν πολλές φορές η κατάταξη των ομίλων έχει ήδη καθοριστεί, ματς πρωταθλήματος που δεν μπορούν να οδηγήσουν σε αλλαγές στη βαθμολογία κλπ), το ποντάρισμα σε αυτό γίνεται αρκετά πιο πολύπλοκο απ’ ότι ήδη ήταν, επειδή η πιθανότητα μία από τις ομάδες να μην παίξει στο 100% μπορεί να αλλάξει τα πάντα στον τρόπο που θα εξελιχθεί η αναμέτρηση.

Το κίνητρο κάθε ομάδας κρίνει και τον βαθμό της προσπάθειας αθλητών και προπονητών.

Άλλωστε, όλοι έχουμε ακούσει τον όρο «ροτέισον», το οποίο κάνουν πολλοί προπονητές πριν από κάποιο ματς που δεν αποτελεί προτεραιότητα για μία ομάδα. Σημαίνει την αλλαγή κάποιων βασικών παικτών, προκειμένου να προφυλαχθούν εν όψη σημαντικότερων παιχνιδιών που μπορεί να ακολουθούν στο πρόγραμμα μίας ομάδας ή απλά για να ξεκουραστούν.

Πάντα κοιτάμε το πρόγραμμα

Έτσι φτάνουμε στο πρόγραμμα των ομάδων, το καλεντάρι όπως πολλές φορές το λέμε. Σε έναν αγώνα δεν παίζουν ρόλο μόνο τα στοιχεία του συγκεκριμένου παιχνιδιού αλλά και αυτών που ακολουθούν ή και αυτών που έχουν προηγηθεί. Αν μία ομάδα προέρχεται από μία πολύ απαιτητική αναμέτρηση, από ταξίδι ή από μία μεγάλη απογοήτευση, είναι πιθανό η σύνθεση της να είναι διαφορετική από αυτήν με την οποία έχουμε συνηθίσει να τη βλέπουμε να αγωνίζεται. Το ψυχολογικό κομμάτι είναι βέβαια εξίσου σημαντικό, καθώς μία ομάδα με καλή ψυχολογία μπαίνει σε ένα παιχνίδι με άλλον αέρα, ικανή να την σπρώξει πολλές φορές πάνω και από τις πραγματικές της δυνατότητές.

Τα παιχνίδια που ακολουθούν μπορούν να επηρεάσουν επίσης πάρα πολύ το παιχνίδι με το οποίο ασχολούμαστε. Υπάρχει περίπτωση για παράδειγμα να ακολουθεί μία πολύ σημαντική αναμέτρηση για την πορεία μιας ομάδας στο Champions League, ή αντίστροφα να κρίνεται κατά πολύ το πρωτάθλημα το αμέσως επόμενο σαββατοκύριακο μετά από μία μεσοβδόμαδη Ευρωπαϊκή αναμέτρηση. Προφανώς και κάτι τέτοιο θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη και να παίζει ρόλο στις τελικές μας επιλογές για ποντάρισμα σε ένα ματς.

Οι συνθέσεις των ομάδων

Η καλή γνώση ή πληροφόρηση για τις συνθέσεις των ομάδων μπορεί να είναι σωτήρια στο στοίχημα. Όχι μόνο για μεμονωμένα παιχνίδια, αλλά για το σύνολο μίας σεζόν και τον τρόπο που πρόκειται να παρατάσσεται καθόλη τη διάρκειά της. Μόνο έτσι μπορείτε να γνωρίζετε αν ο προπονητής κάνει αλλαγές, αφού μόνο αυτός έχει ξεκάθαρη εικόνα για την κατάσταση των παικτών του.

5e95a6249c54c_1586865700.png

Επίσης καλό είναι να ξέρετε ποιοι είναι αυτοί που πρόκειται να αντικατασταθούν κατά τη διάρκεια του αγώνα. Γνωρίζοντας ποιες αλλαγές κάνει συνήθως ο προπονητής, θα είστε σε θέση ίσως να προβλέψετε σε ένα βαθμό την πιθανή πορεία ενός αγώνα και πώς μπορεί να την επηρεάσει ο πάγκος.

Προφανώς, τραυματισμοί και τιμωρίες είναι βασικά στοιχεία που πρέπει να ελέγχουμε, καθώς η απουσία ενός βασικού παίκτη θα έχει ως αποτέλεσμα την εξασθένιση της ομάδας με συγκεκριμένο τρόπο.

Όσον αφορά στις μεταγραφές, η καλή γνώση των κινήσεων των ομάδων κατά τη χειμερινή περίοδο των μεταγραφών ειδικά είναι καίρια, αφού αυτές μπορούν να αλλάξουν εντελώς την εικόνα μίας ομάδας στο δεύτερο μισό του πρωταθλήματος, ακυρώνοντας σε έναν βαθμό τις αρχικές προβλέψεις για τη πορεία τους σε αυτό.

Η πιθανότητα ακόμα να βρίσκεται ένας παίκτης σε συζητήσεις με έναν άλλο σύλλογο μπορεί να αλλοιώσει το ενδιαφέρον του για την παρούσα ομάδα του και να επηρεάσει μέχρι και τη συμμετοχή του σε συγκεκριμένους αγώνες.

Διαβάστε επίσης: Γιατί γίνεται όλο και πιο δύσκολο να κερδίσει κανείς;

Η φόρμα

Η αγωνιστική κατάσταση στην οποία βρίσκεται μία ομάδα προκύπτει από την απόδοσή της στα τελευταία 5 ή 10 παιχνίδια που έχει δώσει. Η ανάλυση αυτών των πρόσφατων παιχνιδιών, μας επιτρέπει να ξέρουμε τον τρόπο που παίζει τελευταία, αφαιρώντας τα παλιότερα που μπορούν να μας αποσπάσουν από την κατάσταση που βρίσκονται οι ομάδες τη στιγμή του αγώνα που αναλύουμε.

Ωστόσο, η τρέχουσα φόρμα των ομάδων δεν θα πρέπει να επηρεάζει την απόφασή μας υπερβολικά, καθώς στα σερί των ομάδων – θετικά ή αρνητικά – μπορούν να έχουν συμβάλει και άλλοι παράγοντες πέρα από τη δική τους απόδοση μέσα στο γήπεδο. Καλό είναι λοιπόν να λαμβάνουμε υπόψη τη φόρμα των ομάδων, όχι όμως να αρκούμαστε μόνο σε αυτή για την απόφασή μας για κάποιο ποντάρισμα.

Προϊστορία

Η προϊστορία ή παράδοση ανάμεσα σε δύο ομάδες είναι ένα στοιχείο για το οποίο οι απόψεις διίστανται ανάμεσα στους παίκτες του στοιχήματος. Άλλη τη θεωρούν βασικό στοιχείο της μελέτης ενός αγώνα ενώ άλλοι δευτερεύον ή και αμελητέο. Η αλήθεια ως συνήθως είναι κάπου στη μέση, καθώς η προϊστορία δεν επηρεάζει όλες τις ομάδες και κατά συνέπεια όλους αγώνες στον ίδιο βαθμό.

Καλό είναι λοιπόν να κοιτάζουμε τα προηγούμενα παιχνίδια μεταξύ των δύο ομάδων του αγώνα που μελετάμε, δεν θα πρέπει όμως να δίνουμε πολύ μεγάλη βάση σε αυτά εις βάρος των υπόλοιπων στοιχείων του αγώνα, αλλά να τα υπολογίζουμε σαν ένα ακόμα χαρακτηριστικό στην ανάλυσή μας. Επίσης, όλα τα ζευγάρια ομάδων δεν είναι τα ίδια, οπότε όσο καλύτερα γνωρίζουμε ένα πρωτάθλημα και τις ομάδες του τόσο το καλύτερο για τη μελέτη μας.

Φημολογία

Αν και τις περισσότερες φορές δεν έχουν κάποια ιδιαίτερη βάση, δεν θα πρέπει να παραβλέπουμε εντελώς τις φήμες που κυκλοφορούν για ομάδες και παίκτες, αφού αρκετές φορές όπου υπάρχει καπνός υπάρχει και φωτιά.5e95a64b7a077_1586865739.png

Σχέσεις μεταξύ των παικτών ή των προπονητών, τσακωμοί, πειθαρχικά παραπτώματα ποδοσφαιριστών, όλα ανήκουν στη σφαίρα των φημών και δεν αποτελούν είδηση καθώς δεν μπορούν να επιβεβαιωθούν ούτε και να διαψευστούν. Όμως καλό είναι να έχουμε μία πλήρη άποψη για οτιδήποτε αφορά στις ομάδες του αγώνα που μας ενδιαφέρει ώστε να αποφύγουμε πιθανά λάθη και να μειώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο το ρίσκο για μία λάθος επιλογή.

Διαιτησία

Ένα ακόμα στοιχείο που μπορεί να επηρεάσει έναν αγώνα με διάφορους τρόπους είναι οι διαιτητές που τον διευθύνουν. Πλέον με το ίντερνετ μπορούμε να έχουμε πρόσβαση σε πλήρη στατιστικά των διαιτητών, όπως τον αριθμό των καρτών που δείχνουν και τα φάουλ που σφυρίζουν ανά παιχνίδι. Στοιχεία δηλαδή που μπορούν να αλλάξουν τον ρυθμό, την πορεία και τελικά το αποτέλεσμα ενός αγώνα.

Εκτός από το τελικό αποτέλεσμα και άλλα στοιχήματα ενός αγώνα, υπάρχουν και πολλές στοιχηματικές αγορές που εξαρτώνται άμεσα από τον τρόπο που σφυρίζουν οι διαιτητές όπως το στοίχημα στις κάρτες, οπότε είτε θέλουμε να ποντάρουμε σε αυτές είτε και γενικά σε ένα ματς, καλό είναι να γνωρίζουμε τα χαρακτηριστικά του διαιτητή του.

Αυτά είναι τα κύρια στοιχεία που θα πρέπει να κοιτάζουμε όταν μελετάμε έναν αγώνα για να καταλήξουμε σε ένα ποντάρισμα σε αυτόν. Όταν συνυπολογίσουμε όλα τα παραπάνω και καταλήξουμε στις πιθανότητες που δίνουμε σε κάθε ενδεχόμενο, μπορούμε πλέον να συγκρίνουμε τα ποσοστά που δίνουμε σε κάθε σημείο με τις αποδόσεις που δίνουν οι στοιχηματικές σε αυτό για να αποφασίσουμε αν υπάρχει αρκετή αξία σε αυτό για να ποντάρουμε.

Σε όλη αυτή τη διαδικασία θα πρέπει να έχουμε υπομονή και να είμαστε όσο πιο αντικειμενικοί μπορούμε και να μην προσπαθούμε σε καμία περίπτωση να εκβιάσουμε κάποια επιλογή. Άλλωστε, το no bet είναι και αυτό μέρος του στοιχήματος, και μάλιστα από τα πιο χρήσιμα στο δρόμο για το μακροχρόνιο κέρδος.