Εσείς τι τύπος παίκτη είστε;

Όπως υπάρχουν τόσο πολλά αθλήματα και αγορές που μπορεί να ποντάρει κανείς και τόσες στοιχηματικές εταιρίες που τα προσφέρουν, έτσι υπάρχουν και πολλοί διαφορετικοί τύποι παικτών του στοιχήματος. Οι άνθρωποι όμως στοιχηματίζουν με διαφορετικό τρόπο και για άλλους λόγους ο καθένας. Όποια στοιχηματική και να χρησιμοποιείτε και για όποιον λόγο και να παίζετε στοίχημα προσωπικά, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τί τύπος παίκτη είστε. Δείτε παρακάτω σε ποια ομάδα παικτών ανήκετε και μάθετε τα χαρακτηριστικά της.

Αν και υπάρχουν πολλοί που προσπαθούν να βιοποριστούν από το στοίχημα, αυτοί που καταφέρνουν τελικά να έχουν κέρδη από αυτό είναι πολύ λίγοι, ενώ υπάρχουν και εκείνοι που δεν ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για την απόδοσή τους. Ο πιο κλασσικός διαχωρισμός των παικτών είναι ανάμεσα σε αυτούς που παίζουν για να βγάλουν χρήματα και σε αυτούς που παίζουν καθαρά για διασκέδαση.

Ένας άλλος τρόπος που ξεχωρίζουν οι παίκτες είναι σε αυτούς που χαρακτηρίζονται “sharp”, οι οποίοι είναι αυτοί που ξέρουν τι και γιατί το κάνουν και στους πολλούς ή “square”, που είναι αυτοί που απλά δεν ξέρουν ότι γνωρίζουν οι πρώτοι. Ωστόσο υπάρχουν και άλλες υποκατηγορίες κάτω από αυτές τις γενικές τέσσερις. Υπάρχουν ακόμα και αυτοί που βλέπουν το στοίχημα σαν ένα παιχνίδι μαθηματικών και ασχολούνται με αυτό χωρίς καν να ποντάρουν ή με ελάχιστα ποσά μόνο και μόνο για το παιχνίδι.

1ος τύπος: ο compiler

Compiler λέγονται κανονικά οι ειδικοί των στοιχηματικών που ορίζουν τις αποδόσεις. Δεν το κάνουν βέβαια στη τύχη ούτε μετά από μία απλή μελέτη της φόρμας και της βαθμολογίας, αλλά χρησιμοποιώντας όλο και πιο εξελιγμένους αλγόριθμους που συνυπολογίζουν πολλά στατιστικά και άλλα στοιχεία.

Ο παίκτης αυτού του τύπου, κάνει ακριβώς το ίδιο με τους ειδικούς των στοιχηματικών χωρίς τους αλγόριθμους αλλά με την εμπειρία του, προσπαθώντας να είναι όσο πιο ακριβής μπορεί στα συμπεράσματα που βγάζει. Σκοπός του είναι το όσο το δυνατόν πιο ακριβές σετ αποδόσεων, ώστε με τη δημοσίευση των αποδόσεων από τις στοιχηματικές να εκμεταλλευτεί τυχόν διαφορές με τις δικές τους, ποντάροντας πάνω τους.

Ο παίκτης αυτός δεν κοιτάζει καν την αγορά για να αποφασίσει για τα φαβορί και τα αουτσάιντερ των αγώνων. Έχει τη δική του άποψη και δοκιμάζοντάς τη σε βάθος χρόνου μπορεί να γνωρίζει αν μπορεί να έχει κέρδη από αυτήν και σε ποιες λίγκες και αγορές.

Παλιότερα υπήρχαν πολλοί παίκτες που δούλευαν με αυτόν τον τρόπο, πλέον όμως με την εξέλιξη της αγοράς, ο αριθμός τους έχει μειωθεί. Το στοίχημα έχει δυσκολέψει γενικά, έτσι και το compiling έχει γίνει μία σύνθετη διαδικασία που στις μέρες μας χρειάζεται εξειδίκευση σε συγκεκριμένα αθλήματα και πρωταθλήματα προκειμένου να έχει αποτέλεσμα. Επίσης, η ανάγκη για πρόσβαση και χρήση σωστών πληροφοριών είναι καίριας σημασίας στο στοίχημα στις μέρες μας, και είναι κάτι που δεν μπορούν να έχουν όλοι στον ίδιο βαθμό.

2ος τύπος: σωστός στη θεωρία – λάθος στη πράξη

Αυτή είναι μία ομάδα παικτών, οι περισσότεροι από τους οποίους δεν γνωρίζουν καν ότι υπάγονται σε αυτή, καθώς συνήθως πιστεύουν ότι ανήκουν στην από πάνω ομάδα. Αυτό είναι που την κάνει και επικίνδυνη σαν κατηγορία, καθώς ο παίκτης θεωρεί ότι τα κάνει όλα σωστά και ότι είναι άτυχος όταν χάνει, ή δεν ξέρει ότι είναι απλά τυχερός όταν κερδίζει.

Σαν διαδικασία, ακολουθεί τα ίδια βήματα με τον compiler, μαζεύοντας στοιχεία στη προσπάθειά του να αποκτήσει το πλεονέκτημα απέναντι στον μπουκ. Ωστόσο, τα σημεία όπου υστερεί είναι τόσο η ποσότητα, όσο και η ποιότητα των πληροφοριών που συγκεντρώνει, ενώ και ο χρόνος που αφιερώνει στη μελέτη τους δεν είναι αρκετός, παρότι που ο ίδιος πιστεύει το αντίθετο.

Γιατί γίνεται όλο και πιο δύσκολο να κερδίσει κανείς;

Αυτός ο τύπος παίκτη προσπαθεί να γίνει επαγγελματίας του στοιχήματος, όμως με αυτή τη προσέγγιση δύσκολα θα καταφέρει ποτέ κάτι τέτοιο. Ο λόγος για αυτό είναι ότι μένει σε μία κάπως ρηχή ανάλυση, που δεν μπορεί να του αποφέρει σημεία με αξία για να φτάσει σε μακροχρόνια κέρδη από το στοίχημα.

Οι εταιρίες επενδύουν τεράστια ποσά σε προσωπικό και τεχνολογία ούτως ώστε να έχουν και να διαχειρίζονται τις αποδόσεις τους. Επίσης υπάρχουν πλέον άπειροι παίκτες με πρόσβαση σε πληροφορίες κορυφαίου επιπέδου και εμπειρία χρόνων, οι οποίοι επηρεάζουν και αυτοί με τη σειρά τους τις αποδόσεις των στοιχηματικών. Νομίζοντας λοιπόν ότι μία μελέτη στο πόδι αρκεί για να κερδίσει κανείς μπουκ και άλλους σοβαρούς παίκτες με εξειδίκευση και εμπειρία, προφανώς δείχνει άγνοια για το αντικείμενο και οδηγείται αναπόφευκτα σε αποτυχίες.

3ος τύπος: χρησιμοποιώντας την αγορά προς όφελός του

Μία συνηθισμένη λάθος αντίληψη είναι ότι χρειάζονται εξαιρετικά καλές γνώσεις ενός αθλήματος προκειμένου να μπορέσει κανείς να έχει κέρδη στοιχηματίζοντας σε αυτό. Υπάρχουν πολλές ιστορίες που επιβεβαιώνουν το αντίθετο, από ανθρώπους που κατάφεραν να βγάλουν χρήματα παίζοντας σε αγορές παντελώς άγνωστες σε αυτούς.

Η άποψη ότι η γνώση ενός αθλήματος είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να κερδίσει κανείς στοιχηματίζοντας σε αυτό συχνά διχάζει τους παίκτες. Αυτό συμβαίνει γιατί ο τρόπος που παίζουν κάποιοι απαιτεί γνώση του αθλήματος ενώ άλλοι, βασίζονται στην αγορά για να πάρουν τις πληροφορίες που χρειάζονται.

Ότι τύπος παίκτη κι αν είστε, η σωστή διαχείριση του κεφαλαίου σας είναι απαραίτητη. Αυτό μπορεί να γίνει είτε χρησιμοποιώντας τη κατάλληλη μέθοδο πονταρίσματος, είτε απλά φροντίζοντας να μην ξοδεύετε περισσότερα απ’ όσα αντέχει το πορτοφόλι σας στο στοίχημα.

Αυτός ο τύπος παίκτη είναι και ο τρίτος της λίστας μας. Πιστεύοντας στην ικανότητα των στοιχηματικών να βγάζουν ακριβείς αποδόσεις, τις χρησιμοποιούν για να καταλήξουν στα στοιχήματά τους, χωρίς να προσπαθούν να τις ανταγωνιστούν. Το κάνουν αυτό γνωρίζοντας τα υπέρογκα ποσά που δαπανούν οι στοιχηματικές εταιρίες σε έρευνα, πηγές πληροφόρησης και προσωπικό. Επιπλέον, με τα στοιχήματα που δέχονται οι μπουκ μπορούν και τελειοποιούν τους υπολογισμούς τους στις βασικές αγορές των μεγαλύτερων αθλητικών γεγονότων.

Αυτό που κάνει, είναι να επιλέγει μία στοιχηματική που έχει ακρίβεια στις αποδόσεις που βγάζει και συγκρίνει τις τιμές της με αυτές της υπόλοιπης αγοράς, ψάχνοντας για λάθη. Αυτή η στρατηγική πάντως, συνήθως οδηγεί σε λιμιτάρισμα ή και κλείσιμο λογαριασμών. Εναλλακτικά, κοιτάζουν μέσα στην ίδια στοιχηματική, αναζητώντας για άλλες αγορές που σχετίζονται με τη βασική, ελπίζοντας σε κακή διαχείριση ή υπολογισμό τους από τον μπουκ.

Όρια στοιχηματισμού. Πότε και γιατί μπαίνουν

Ένα παράδειγμα για κάτι τέτοιο είναι τα παιχνίδια μπάσκετ, όπου σε ένα παιχνίδι το line για τους πόντους που θα σημειωθούν στη 2η περίοδο για παράδειγμα, δεν συμφωνεί με αυτό των συνολικών πόντων του παιχνιδιού. Για κάτι τέτοιο, δεν χρειάζεται απαραίτητα γνώση για τις ομάδες ή τους παίκτες που αγωνίζονται σε αυτές.

Η μόνη πληροφορία που χρειάζεται είναι μία ακριβής αρχική απόδοση και κάποια επιπλέον στοιχεία (π.χ. η κατανομή των πόντων ανά περίοδο στο συγκεκριμένο πρωτάθλημα), ώστε να φανεί αν οι αποδόσεις για το σκορ της περιόδου είναι ακριβείς ή όχι. Αν προκύπτει αναντιστοιχία τους σε σχέση με το βασικό line, τότε υπάρχει και περιθώριο για ένα ποντάρισμα με value.

4ος τύπος: για τη διασκέδαση και μόνο

Ο σκοπός για τον περισσότερο κόσμο που ασχολείται με το στοίχημα είναι να κερδίσει χρήματα από αυτό. Για μερικούς όμως, τα κέρδη δεν είναι το παν. Δεν είναι ότι αυτός ο τύπος παίκτη δεν χαίρεται όταν κερδίζει ή ότι δεν χαλιέται με τη χασούρα. Αντιθέτως, τα συναισθήματα αυτά είναι και ο κύριος λόγος για τον οποίο ασχολείται με το στοίχημα. Παίζει για τον ενθουσιασμό, για να δώσει μεγαλύτερο ενδιαφέρον στη παρακολούθηση ενός παιχνιδιού ή ακόμα και για την παρέα.

Ο παίκτης αυτός ίσως ακόμα και να γνωρίζει ότι έχει λίγες πιθανότητες να κερδίσει, δεδομένης της ελάχιστης σκέψης που βάζει πριν ποντάρει. Από την άλλη, αρκετές φορές υπερεκτιμά τις γνώσεις ή το ένστικτό του, όμως δεν απογοητεύεται ιδιαίτερα καθώς δεν τον αφορά και πολύ η πιθανή οικονομική ανταμοιβή.

Συνήθως τα στοιχήματα του αφορούν στο τελικό αποτέλεσμα ή αποτελέσματα σε παρολί, ειδικά παικτών, μακροπρόθεσμα στοιχήματα ενώ αρκετά συχνά ποντάρει πάνω στην ομάδα που υποστηρίζει.

Οι μεγάλες διοργανώσεις είναι το κυριότερο «πεδίο μάχης» του, αφού το ενδιαφέρον για τους αγώνες εκεί είναι αυξημένο. Τα ποσά που ποντάρουν οι παίκτες διασκέδασης μπορούν να κυμαίνονται από τα 0.50€ μέχρι και τα 5.000€. Επίσης δεν ενδιαφέρεται να βρει τις καλύτερες αποδόσεις ή να πάρει τη μεγαλύτερη δυνατή αξία. Μπορεί επίσης να είναι για χρόνια πελάτης της ίδιας στοιχηματικής, μόνο και μόνο επειδή τον βολεύει το site ή απλά από συνήθεια.

Σημαντικά μαθήματα για κάθε τύπο παίκτη

Είναι επικίνδυνο να πιστεύετε ότι ανήκετε σε μία ομάδα από τις παραπάνω ενώ στην πραγματικότητα ανήκετε σε μία άλλη. Είναι επίσης σημαντικό, ανεξάρτητα από τις παικτικές σας συνήθειες, να διαχειρίζεστε τα χρήματά σας συνετά. Ένας τρόπος για το κάνετε αυτό είναι να ακολουθήσετε μία μέθοδο πονταρίσματος, ώστε να βελτιστοποιήσετε το τρόπο που ξοδεύετε τα χρήματά σας, ή για να σιγουρευτείτε ότι δεν θα παίξετε περισσότερα από αυτά που αντέχετε να χάσετε.

Επίσης, είναι πλέον σαφές ότι εκτός των στοιχηματικών και των παικτών, υπάρχουν και πάρα πολλοί ενδιάμεσοι στη βιομηχανία του στοιχήματος, που περιλαμβάνουν τίπστερς και διαφόρων τύπων ειδικούς, οι οποίοι προσφέρουν τις υπηρεσίες τους επί πληρωμή. Αν και όλοι όσοι ασχολούνται σοβαρά με το στοίχημα γνωρίζουν ότι η μεγαλύτερη πλειοψηφία αυτών των υπηρεσιών δεν είναι άξιες εμπιστοσύνης και οι παίκτες διασκέδασης δύσκολα θα μπουν στη διαδικασία να ξοδέψουν χρήματα σε κάτι τέτοιο, υπάρχουν αρκετοί στο ενδιάμεσο που τις χρησιμοποιούν πληρώνοντας για αυτές.

Δείτε οδηγίες για το πώς να ακολουθείτε έναν τίπστερ

Αν και είναι σίγουρα άδικο να πούμε ότι ποτέ δεν αξίζουν τα χρήματά μας οι επιλογές τέτοιων υπηρεσιών, ένας γενικός κανόνας είναι ότι κάτι τέτοιο δεν έχει ιδιαίτερο νόημα. Η αγορά είναι πλέον τόσο δύσκολη, που μοιάζει παράλογο να δουλεύει κάποιος τόσο σκληρά για να καταφέρει να έχει πλεονέκτημα απέναντι στους μπουκ και να το μοιράζεται με τόσους άλλους, καθώς σε μία τέτοια περίπτωση το ποντάρισμα στα σημεία που προκύπτουν μπορεί να υπερκαλύψει τα ενδεχόμενα έσοδα από την πώλησή τους.

Υπάρχουν εκατομμύρια παικτών στον κόσμο σήμερα, και θα ήταν ανόητο να πιστεύουμε ότι όλοι μηδενός εξαιρουμένου ταιριάζουν στη περιγραφή ενός από τους παραπάνω τύπους παικτών. Ωστόσο, το πιο πιθανό είναι οι περισσότεροι να βρίσκονται πολύ κοντά σε μία από τις τέσσερις περιγραφές, με την τάση να μετακινούνται και από τη μία στην άλλη κατά καιρούς.

Σε όποια κατηγορία και να ανήκετε πάντως, αυτό που θα πρέπει σίγουρα να κάνετε είναι να διασφαλίσετε ότι δεν θα αφήσετε το στοίχημα ή όποιο άλλο τυχερό παιχνίδι να επηρεάσει τη δική σας και τις ζωές των γύρω σας αρνητικά.