10 Τρόποι για να πετύχετε στο στοίχημα


1. Κατανοήστε την έννοια της αξίας

Σημαντικότατο. Αν δεν γνωρίζετε την έννοια της αξίας καλό θα ήταν να μην παίζετε στοίχημα. Εννοείται ότι ένα φαβορί του 1.25 θα κερδίσει ξανά και ξανά, όμως η απόδοση αυτή έχει καμία αξία;

Πολλές φορές έχουμε ακούσει κάποιον να λέει: «αυτή η ομάδα δεν χάνει». Μπορεί πράγματι η ομάδα αυτή να είναι δικαιωματικά το φαβορί της αναμέτρησης, είναι όμως οι πραγματικές της πιθανότητες καλύτερες απ’ ότι δείχνει η απόδοση που προσφέρεται για τη νίκη της, ώστε να έχει και αξία;

Η αξία είναι μία σχετικά απλή έννοια, η οποία όμως είναι απαραίτητη στο στοίχημα, καθώς είναι πολλοί οι παίκτες του στοιχήματος που την αγνοούν και που συμμετέχουν στη κίνηση της αγοράς, δίνοντας τη ευκαιρία σε αυτούς που την αναγνωρίζουν να βρουν ακόμα μεγαλύτερη αξία για τα πονταρίσματά τους.

Βασική προϋπόθεση για να υπολογίσετε την αξία είναι να γνωρίζετε τις πιθανότητες ενός αποτελέσματος και πως τις μετατρέπουμε σε αποδόσεις.

2. Η γνώση βασικών μαθηματικών

Το στοίχημα είναι ένα παιχνίδι που βασίζεται στα μαθηματικά, οπότε αν δεν έχετε επαφή με αυτά, ίσως δεν θα έπρεπε να ασχολείστε και με το στοίχημα. Το ένστικτο και η αίσθηση είναι για τους τζογαδόρους. Αν θέλετε να είστε ένας πετυχημένος παίκτης του στοιχήματος σε βάθος χρόνου, θα πρέπει να έχετε πλάνο για τα πονταρίσματά σας και να γνωρίζετε τι σημαίνουν οι αποδόσεις. Η γνώση βασικών μαθηματικών, είναι το ελάχιστο ζητούμενο.

3. Μάθετε πως βγάζουν τις αποδόσεις οι μπουκ

Ανάλογα και με τη δημοτικότητα του αγώνα, οι αποδόσεις που βγάζουν οι στοιχηματικές εταιρίες, εκτός από τις πιθανότητες επαλήθευσης των τριών αποτελεσμάτων, αντικατοπτρίζουν και το που αναμένουν να ποντάρουν οι παίκτες. Η διαδικασία αυτή είναι πιο πολύπλοκη απ’ ότι φαίνεται, αλλά γενικά, οι μπουκ ορίζουν τις αποδόσεις τους με σκοπό να προσελκύσουν πονταρίσματα σε όλα τα πιθανά αποτελέσματα, ώστε να ισορροπήσουν την έκθεσή τους και να διασφαλίσουν τα κέρδη τους μέσω της γκανιότας.

Αυτό αφήνει περιθώρια στους έξυπνους παίκτες για να βρουν καλές επιλογές με αξία. Αν θέλετε να πετύχετε σαν παίκτης, θα πρέπει να βρείτε την κατάλληλη στοιχηματική. Θα χρειαστείτε επίσης να κρατήσετε τους λογαριασμούς σας ανεπηρέαστους από οποιοδήποτε περιορισμό ή όρια στοιχηματισμού μπορεί να σας επιβάλλει η στοιχηματική σας. Μία ακόμα πιθανή λύση σε αυτό το πρόβλημα είναι να έχετε λογαριασμούς σε περισσότερες από μία στοιχηματικές, με σκοπό να μοιράσετε το παιχνίδι σας μεταξύ τους και να μην προκληθούν προβλήματα σχετικά με τα όρια.

4. Αποκτήστε την ικανότητα να αγαπάτε το «ασχημόπαπο»

Αν παίζετε ήδη καιρό, θα σας έχει τύχει να συμπαθήσετε μία ομάδα που κανείς άλλος δεν συμπαθεί. Άλλωστε, μία ομάδα που δεν αρέσει στον πολύ κόσμο, τείνει να αποκτά μεγαλύτερη αξία λόγω των κόντρα πονταρισμάτων που δέχεται. Επίσης στη περίπτωση κακής φόρμας μίας ομάδας, μπορεί να προκύψει αξία ένα ποντάρισμα υπέρ της, λόγω της πληθώρας των παικτών που παίζουν εναντίον της.

5. Μην επηρεάζεστε υπερβολικά από τα αποτελέσματα

Μην αφήνετε μία περίοδο συνεχόμενης χασούρας να επηρεάσει τον τρόπο παιξίματός σας. Βγάλτε το απ’ το μυαλό σας και έχετε πίστη στο σύστημα και τη στρατηγική σας. Μακροχρόνια, εφόσον έχετε κάνει σωστές στρατηγικές επιλογές, θα επανέλθετε σε κερδοφόρα αποτελέσματα. Παρομοίως, προσπαθήστε να κρατήσετε το παιχνίδι σας εντός πλάνου στη περίπτωση συνεχόμενων κερδών και μην προβείτε σε υπερβολές που μπορεί να σας στερήσουν μέρος των κερδών σας.

6. Μην ελπίζετε στη μεγάλη νίκη

Παρολί, μπόμπες, ημίχρονα/τελικά και ακριβή σκορ είναι όλα πολύ θελκτικά από άποψη αποδόσεων. Θα πρέπει όμως να γνωρίζετε πότε να τα βάζετε στο παιχνίδι σας και πως. Βέβαια είναι πολλά υποσχόμενα και μοιάζουν σαν τη μεγάλη ευκαιρία για μεγάλα και εύκολα κέρδη, αν όμως δεν έχουν προκύψει από σωστή μελέτη και ανάλυση που έχουν αποκαλύψει πραγματική αξία, είναι ένας πολύ κακός τρόπος να παίξει κανείς στοίχημα.

7. Σκεφτείτε μακροχρόνια

Αν θέλετε να ασχοληθείτε σοβαρά με το στοίχημα, θα πρέπει να το σκέφτεστε σαν μία ασχολία με διάρκεια. Έχετε υπομονή, χτίστε σιγά σιγά το κεφάλαιό σας και αυξήστε αναλόγως τα πονταρίσματά σας. Έτσι μόνο, θα αρχίσετε να βλέπετε κέρδη από το στοίχημα και ίσως κάποτε να αποτελέσει και μέρος του εισοδήματός σας.

Ποτέ μην ξεχνάτε, το στοίχημα όπως και όλες οι επενδύσεις, είναι ένας μαραθώνιος και όχι ένας αγώνας ταχύτητας. Αντίστοιχα, χρειάζεται χρόνος για να αυξηθεί το κεφάλαιό σας, όταν όμως μετά από μεγάλη προσπάθεια και υπομονή αυτό συμβεί, τότε όλα θα μοιάζουν πιο εύκολα.

Μέσα σε αυτό το διάστημα θα χρειαστεί να αντιμετωπίσετε περιόδους με απώλειες και με κέρδη, που απαιτείται μεγάλος αριθμός πονταρισμάτων για να ισορροπήσουν. Ωστόσο, είναι εντυπωσιακό που μπορεί να σας φτάσει ένα 5% αξίας αν μπορέσετε να τη βρείτε και τη διαχειριστείτε σωστά.

8. Ξεκινήστε με ένα ικανό κεφάλαιο

Αν θέλετε να καταφέρετε να βγάλετε χρήματα, θα πρέπει να ξεκινήσετε με ένα κεφάλαιο αρκετά μεγάλο, έτσι ώστε να μπορέσει να απορροφήσει τυχόν απώλειες που είναι και αναμενόμενες στο στοίχημα. Τυπικά, μία καλή αρχή είναι οι 50 μίζες, δηλαδή αν πούμε ότι ποντάρετε 1 unit ανά στοίχημα, φροντίστε να ξεκινήσετε με τουλάχιστον 50 units. Το ποσό που αντιστοιχεί σε κάθε unit είναι προσωπική υπόθεση του καθενός, οπότε αν έχετε περιορισμένες δυνατότητες απλά ελαττώστε το ποσό που αντιστοιχεί σε κάθε unit, έτσι ώστε να μπορέσετε να έχετε 50 διαθέσιμα units για ποντάρισμα.

Μοιάζει μικρό το ποντάρισμα, μα είναι ο μόνος τρόπος για να προφυλάξετε το κεφάλαιό σας από τυχόν μηδενισμό. Πάντοτε βέβαια αυτό που παίζει το σημαντικότερο ρόλο είναι η αξία. Απλά από μόνη της δεν μπορεί να σας αποφέρει κέρδος, χρειάζεται τη σωστή διαχείριση και ένα κεφάλαιο ικανό να σας προσφέρει σταθερότητα στα πονταρίσματά σας. Ένα άλλο στοιχείο για τη σωστή διαχείριση του κεφαλαίου σας είναι το σωστό money management το οποίο μπορεί να επιτευχθεί μέσα από μία μέθοδο πονταρίσματος.

Οι βασικοί σκοποί της χρήσης μιας μεθόδου πονταρίσματος είναι η αύξηση του κεφαλαίου μας όσο το δυνατόν γρηγορότερα και η προστασία μας από τη χρεωκοπία.

Δεδομένου ότι υπάρχει αξία στις επιλογές σας αρκετά συχνά, το κεφάλαιό σας θα αυξηθεί βέβαια γρηγορότερα αν ποντάρετε περισσότερα ανά στοίχημα. Αν όμως ποντάρετε υπερβολικά κινδυνεύετε με χρεωκοπία. Δυστυχώς αυτή είναι μία προοπτική που πολύ συχνά υποτιμάται από τους παίκτες του στοιχήματος. Ένας απλός τρόπος να αποφύγετε ένα τέτοιο καταστροφικό σενάριο είναι το κάθε ποντάρισμά σας να μην ξεπερνάει ποτέ το 2% του κεφαλαίου σας. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε το Κριτήριο Kelly, εάν έχετε μία αρκετά ακριβή εκτίμηση της αξίας που έχουν τα σημεία που επιλέγετε.

9. Βρείτε πρωταθλήματα που αποδίδουν

Αν θέλετε να πετύχετε στο στοίχημα η ικανότητα να βρίσκετε σημεία με αξία είναι μια πολύ καλή αρχή αλλά δεν αρκεί από μόνη της. Θα πρέπει να τα βρίσκετε σε λίγκες που έχουν νόημα και από άποψη ορίων. Να είναι δηλαδή διοργανώσεις αρκετά δημοφιλής ώστε να έχουν αρκετά υψηλά όρια στοιχηματισμού για να μπορείτε να εξαργυρώσετε την αξία αυτή.

Ασφαλώς δεν υπάρχει μόνο το ποδόσφαιρο. Αρκετά καλά όρια μπορούν να βρεθούν και σε άλλα αθλήματα όπως το μπάσκετ, το τένις και όχι μόνο. Τα όρια σε αυτά τα δύο αθλήματα σε ορισμένες διοργανώσεις είναι αντίστοιχα με αυτά στο ποδόσφαιρο και αρκετές φορές μπορεί να είναι και ευκολότερο να βρεθούν επιλογές που να αξίζουν τα πονταρίσματά σας, δεδομένου ότι πρόκειται για αθλητικά γεγονότα που τραβούν  λιγότερη προσοχή, τόσο από τους μπουκ όσο και από τους παίκτες.

10. Μέτρο, σύνεση και όσο το δυνατόν λιγότερο συναίσθημα

Τρεις βασικοί κανόνες του στοιχήματος που από παίκτες που ασχολούνται σοβαρά και για πολύ καιρό θεωρούνται κάτι δεδομένο. Το μέτρο είναι πολύ βασικό και σε αυτό μας βοηθάει το money management ώστε να μην ξεφεύγουμε. Η σύνεση είναι κάτι που πρέπει να κατακτήσουμε ως παίκτες για να μην οδηγούμαστε σε υπερβολές και τέλος τα συναισθήματα είναι κάτι που καλό είναι να λείπουν εντελώς. Αυτό είναι βέβαια κάτι που είναι αδύνατο οπότε αρκεί να καταφέρουμε να τα μετριάσουμε όσο περισσότερο μπορούμε ώστε να έχουν την ελάχιστη δυνατή επιρροή στο παιχνίδι μας.

Συμπερασματικά καταλαβαίνουμε ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος για επιτυχία στο στοίχημα πέρα από τη πολλή δουλειά. Θα πρέπει επίσης να εγκαταλειφθούν οι βλέψεις για ξαφνικά μεγάλα κέρδη ενώ θα πρέπει ακόμα να γνωρίζουμε ότι δεν υπάρχουν «σίγουρα» (safe bets) και ότι κανείς και τίποτα δεν μπορεί να μας εγγυηθεί την επιτυχία.